Uprchlíci a EU: Bulharský premiér předložil alarmující informace

26.08.2016 20:27

Bulharský premiér Bojko Borisov plánuje cestu do Turecka, kde by se měl setkat se svým protějškem Binalim Yildirimem. Očekává se, že budou projednávat migrační krizi. Bulharský premiér totiž nevěří, že EU tento problém dokáže smysluplně vyřešit, a tak raději obrací kormidlo své země na východ.

Uprchlíci a EU: Bulharský premiér předložil alarmující informace
Foto: archiv
Popisek: Bulharsko - státní vlajka

Borisov těsně před odletem do Istanbulu odhalil novou taktiku, kterou migranti používají ve snaze setrvat na bulharském území. Zcela tím zneužívají tamní právní systém, který zatím nepřišel s řádnou odpovědí.

Ve skupinách po až šedesáti lidech se najde vždy jeden dobrovolník, který s sebou má ilegální drogy, či to o sobě jen tvrdí. Ve chvíli, kdy jej policisté zatknou, se ostatní přihlásí, že jsou svědky trestného činu. Tudíž je nutné je ze zákona vyslechnout.

„Jeden z nich má u sebe třeba 300 gramů heroinu a řekne pohraniční stráži, že u sebe má drogy. Jaký pohraničník by ho nezatkl? A další řeknou: Ano, on má u sebe heroin a my jsme svědci. A započne dlouhý proces,“ řekl Borisov a následně zmínil jiný problém, kdy vznikají samozvané domobrany, které provádějí „občanská zatčení“ migrantů, což je podle něj „nebezpečné“.

Vstříc turecké náruči

Bulharský premiér posléze popsal Turecko jako jediného bulharského spojence v boji s migrační krizí a dodal, že Evropská unie vůbec nejedná tak solidárně, jak její představitelé tvrdí. Zmínil také skutečnost, že Turecko přijalo z Bulharska 26 000 migrantů, i přesto, že spolu zatím země neuzavřely žádnou konkrétní dohodu. Dodal, že chce s Tureckem udržovat „pragmatické“ vztahy.

„Německo říká – vrátíme 20 000 lidí do Maďarska. Maďarsko říká – my je vrátíme na Balkán. A co my na Balkáně, ke komu je máme vrátit my? My je nepozvali. Kam je máme vrátit? Co je tohle za unii?“ ptal se Borisov krátce před odletem na schůzku s tureckým premiérem.

„Nevidím žádné perspektivní řešení migrační krize v Evropě. Vidím jen jak země za zemí, ovládané panikou, zachraňují samy sebe a každý si najde svou skulinku v unijních dohodách a smlouvách, která mu to umožní, protože i ty velké evropské země jsou již vyčerpané a jejich obyvatelé začínají klást odpor,“ řekl Borisov. Postěžoval si i na množství omezení, která EU ukládá, když zároveň po každé zemi chce, aby vynaložila obrovské prostředky na péči o všechny migranty.

„V této situaci by se Bulharsko mělo snažit zachovávat co nejpragmatičtější a nejpřátelštější vztahy se svými sousedy. Srbsko vytáhlo s armádou, oplotilo hranici a z Bulharska tak není úniku. Situace v Řecku bohužel také nevypadá příliš dobře. A proto se musíme pro spojenectví obrátit k Turecku,“ vysvětlil Borisov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …