Uprchlíky si nemůžeme vybírat, říká dáma z organizace pro migraci

27.06.2015 8:58

Lucie Sládková, šéfka české mise Mezinárodní organizace pro migraci, v rozhovoru pro sobotní deník Právo říká, že je nesmyslné myslet si, že si mezi uprchlíky můžeme vybírat, koho přijmeme. A pokud má někdo strach z muslimů, dáma příliš nerozumí tomu, kde se bere.

Uprchlíky si nemůžeme vybírat, říká dáma z organizace pro migraci
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

„Každopádně není možné říkat, že si budeme vybírat. Vezměte si, že když jsme brali uprchlíky z Bosny, většinou šlo o muslimy a nikdo to tehdy neřešil. Můžete namítnout, že byla jiná doba a neexistoval teroristický Islámský stát, ale to náboženství je přece pořád stejné. Nevím, kde se bere ten zbytečný strach a kdo ho posiluje,“ poznamenává dáma. Uprchlíky navíc prověřují tajné služby a může to dělat i policie. V tomto směru funguje i mezinárodní spolupráce, takže nás příslušná místa snad dokážou ochránit.

Svou roli tu může hrát neznalost, neboť my neznáme uprchlíky a oni neznají nás. A neznalost může být jedním z kořenů strachu. Uprchlíci jsou ale podle Sládkové lidé jako my, nemusíme se jich bát, a pokud tady budou chtít žít, budou se chovat normálně. K emigraci se totiž většinou rozhoduje střední vrstva, která vede běžný život. Ti nejchudší na to nemají peníze.

Přitom ale v žádném případě neplatí, že by do Evropy mířila většina Afričanů. Lidé, kteří prchají z válečných zón, zůstávají velmi často na svém kontinentu. Otázkou je, co se stane, až se ještě víc zhorší životní prostředí. Lidé, kteří jsou dnes nuceni chodit tři kilometry pro vodu, budou muset jednoho dne chodit 15 kilometrů a možná si řeknou, že svůj domov raději opustí nadobro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…