Úřad, který varoval před čínskými firmami, se znovu ozývá

18.12.2018 13:00

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) chystá na první polovinu ledna metodický pokyn pro úřady, které využívají software i hardware firem Huawei a ZTE. ČTK to dnes řekl mluvčí NÚKIB Radek Holý.

Úřad, který varoval před čínskými firmami, se znovu ozývá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Úřad v pondělí varoval před používáním softwaru i hardwaru těchto čínských společností, podle něj představuje bezpečnostní hrozbu. Huawei tvrzení, že její výrobky jsou rizikem pro národní bezpečnost, kategoricky odmítla.

Metodický pokyn, jak mají postupovat úřady používající výrobky těchto firem, by uvítal mj. ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Základní metodiku bychom chtěli vydat v první polovině ledna. Dodáváme však, že bude vycházet ze zákona o kybernetické bezpečnosti, který toto řeší,“ uvedl Holý. Dodal, že pokyn bude univerzální – pro ministerstva, úřady i firmy.

Úřad v pondělí varování rozeslal všem takzvaným povinným osobám. „Celkem spadá pod zákon 285 systémů ve správě 129 organizací. Jmenovat konkrétní organizace či systémy nebudeme. Obecně lze říci, že jde o významné státní úřady a dále například o klíčové subjekty energetického, telekomunikačního či bankovního sektoru,“ uvedl ve vyjádření pro ČTK ředitel odboru regulace NÚKIB Adam Kučínský.

Podle mluvčího úřad nyní bezpečnostní riziko pojmenoval a záleží na tom, jak se k tomu uživatelé výrobků těchto firem postaví. Týká se to i běžných uživatelů. „Je na tom jednotlivém uživateli, aby zvážil, jestli je to pro něj riziko, nebo ne. Nejedná se o žádný zákaz. Je to podobné, jako když hygienici vyhlásí hrozbu epidemie, to také nikdo nemá zákaz jít ven. Ale je tu nějaké zvýšené riziko a podle toho se chováte,“ uvedl mluvčí.

Firma Huawei v pondělí v prohlášení, které poskytla ČTK, kategoricky odmítla tvrzení, že představuje riziko pro národní bezpečnost. Vyzvala NÚKIB, aby místo špinění její reputace předložil fakta. Holý k tomu uvedl, že úřad ani jinou reakci neočekával, ale nemá důvod to nějak komentovat. I vzhledem k tomu, že dost argumentů je neveřejných.

Huawei Technologies je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě a největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory. Zařízení Huawei podle serveru Denik N používá kromě některých ministerstev také například Správa Pražského hradu, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Správa železniční dopravní cesty nebo společnost Lesy ČR.

Spolupráci s Huawei zakázaly či omezují i některé další země, obávají se toho, že její výrobky v sobě mohou mít špionážní software. Od letoška mají v USA zakázáno používat techniku Huawei a ZTE státní úředníci a jejich přímí spolupracovníci. Zákaz přístupu Huawei do 5G mobilní sítě vydal Nový Zéland, Austrálie či Japonsko. Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …