Úřadu práce chybí 1200 sociálních pracovníků, chtěl by posílit

20.12.2013 21:58

Úřadům práce chybí 1200 sociálních pracovnic a pracovníků, kteří by se věnovali agendě dávek pro postižené či dávek v hmotné nouzi. Úředníci teď totiž nestíhají průběžně ověřovat, zda se příspěvky vydávají správně a zda na ně lidé mají stále nárok. ČTK to dnes řekla generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková. Bude usilovat o posílení personálu.

Úřadu práce chybí 1200 sociálních pracovníků, chtěl by posílit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

"Obrovsky přibývá žádostí o dávky, rostou i vyplacené sumy. Bez průběžného šetření, které představuje i kontrolu, nevíme, zda u klientů podmínky pro vyplácení dávek stále platí. Nejsme ale schopni ho zajistit. Musíme proto využívat pracovníky na dohodu," uvedla Bílková. Podle ní by se přijetí dalších zaměstnanců státu dlouhodobě vyplatilo, mohl by ušetřit na dávkách.

Strukturu úřadů práce změnila reforma exministra Jaromíra Drábka

Letos od ledna do konce října vyplatily úřady práce na dávkách hmotné nouze 8,65 miliardy korun. To je o téměř 38 procent víc než za stejné období loni. Výdaje na dávky pro postižené činily za prvních deset měsíců 1,59 miliardy korun, tedy o čtvrtinu víc než loni. Příspěvek na mobilitu dostávalo v říjnu 234.200 lidí. Příspěvek na péči pak pobíralo 324.800 lidí, letos do konce října jim stát poskytl 16,22 miliardy.

Strukturu úřadů práce změnila reforma exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). V dubnu 2011 vznikl "superúřad práce" s krajskými pobočkami a kontaktními místy po republice. Loni v lednu se úředníci přestali věnovat jen problematice zaměstnanosti, ale převzali i část agendy od radnic a začali vyplácet dávky. Získali i nový počítačový systém, který působil potíže.

Obnovit funkčnost úřadů práce

Bílková se už dřív zmínila o tom, že se úředníci většinou musí soustředit na vyplácení dávek. Dnes řekla, že nový informační systém je navíc "málo uživatelsky přívětivý", pomalý, obsluha je pracná a chybějí mnohé funkce. Aby úřad práce opět posílil agendu zaměstnanosti, přijal další pracovníky. Letos jich mělo nastoupit 319, dalších asi 380 jich má přijít příští rok.

Vznikající vláda v koaliční smlouvě uvedla, že chce "obnovit funkčnost úřadů práce". Mimo jiné by se měla změnit struktura, znovu by měly začít fungovat okresní pobočky. Bílková podotkla, že i po případné reorganizaci ale stále budou pracovní síly chybět.

"Přijmout 1200 nových sociálních pracovníků, to chce od státu odvahu. Ať už zůstanou v úřadech práce či jinde, bez personálního posílení se to při nynějším modelu neobejde," dodala ředitelka úřadu práce. Podle ní je nutné záležitost řešit systémově. Špatné pracovní podmínky a přetíženost prý vedou k velké fluktuaci zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…