Urážka EU ze strany Ruska. Čerstvá, odsoudil expert

07.02.2021 22:02

Expert na Evropskou unii Karel Barták se na serveru Info.cz rozepsal o tom, že ponížením evropského šéfdiplomata dalo Rusko najevo nikoliv převahu, ale aroganci a hulvátství.

Urážka EU ze strany Ruska. Čerstvá, odsoudil expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Barták se ve svém komentáři vrací k cestě vysokého představitele EU pro zahraniční politiku Josepa Borrella, který v polovině týdne vyrazil do Moskvy. Podle všeho to měla být cesta, jež přispěje k obnově, nebo dokonce nápravě vzájemných vztahů EU a Ruska, místo toho se stal terčem série provokací a výpadů, píše Barták. 

„Bylo to potvrzení, že současné putinovské Rusko definitivně přehodilo výhybku a pro demokratické země evropského kontinentu skutečně není a nemůže být partnerem,“ dodal. 

„Rusové se totiž s hostem z EU nemazlili. Napřed mu dali jasně najevo, že si o nějakém setkávání s čerstvě uvězněným Alexejem Navalným, které veřejně plánoval, může nechat jenom zdát. Poté na stejný den načasovali další nesmyslný proces s opozičním politikem. A protože jim bylo jasné, že Borrell bude mluvit o násilí vůči Navalného stoupencům v ulicích ruských měst, zveřejnilo ministerstvo zahraničí souběžně video zachycující potlačování demonstrací v zemích EU a zejména v Borrellově rodném Katalánsku. A aby toho nebylo málo, v průběhu společné tiskové konference obou protagonistů Rusko oznámilo vyhoštění tří diplomatů ze zemí EU – Polska, Německa a Švédska, kteří se měli provinit tím, že se šli na demonstrace podívat. Bylo to ponížení unijního představitele v přímém přenosu,“ zkonstatoval dále Barták.

A věnuje se i následné tiskové konferenci s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, která se podle něj proměnila ve zlý sen. Například se doslechl, že EU je nespolehlivým partnerem. 

„Borrell se stal obětí cíleného ponížení a tak to také vnímala řada vlivných západoevropských médií, která španělského diplomata obvinila z naivity, nepřipravenosti a nedostatku odvahy. Celá epizoda však byla především ukázkou ruské arogance a hulvátství, známky jednoznačného přitvrzení Putinovy vlády pevné ruky, které už na vlastní kůži pocítily tisíce demonstrantů v ulicích ruských měst. Nevěstí to nic dobrého ani pro evropsko-ruské vztahy, ani pro Rusko samotné,“ zakončil Barták.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…