Úřednice vydaly osvědčení o občanství, rod pak mohutně restituoval. Teď odešly od soudu s podmínkou

10.09.2020 17:44

Dvě bývalé pražské úřednice odešly od Městského soudu v Praze s podmíněnými tresty. Důvodem byla skutečnost, že vydaly osvědčení o československém občanství Josefiny Czerninové. Její potomci pak mohli díky rozhodnutí uplatnit restituční nároky. Píše o tom server ČT24.cz.

Úřednice vydaly osvědčení o občanství, rod pak mohutně restituoval. Teď odešly od soudu s podmínkou
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

„Městský soud v Praze potvrdil rozhodnutí soudu I. stupně,“ uvedla k verdiktu mluvčí Městského soudu v Praze. Ten tak potvrdil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1, jenž obě bývalé úřednice potrestal třemi měsíci vězení s podmínečným odkladem na jeden rok. Případ se táhne již několik let.

Osvědčení vydaly pražské úřednice v roce 1999. Potvrdily tak, že Josefina Czerninová měla v době své smrti v roce 1965 československé občanství. Její potomci tak získali v restituci část rodového majetku. Policie se pak případem začala zabývat na jaře 2013, kdy začala stíhat bývalou vedoucí odboru vnitřní správy pražského magistrátu a někdejší hlavní městskou matrikářku. 

Pražské soudy ženy opakovaně osvobozovaly, na základě dovolání nejvyššího státního zástupce se však případ vracel na začátek. Následně Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal úřednice podmíněnými tresty, Městský soud však tresty zrušil a ženy zprostil obžaloby. Následně však do případu opět vstoupil nejvyšší státní zástupce, jenž s verdiktem nesouhlasil a chtěl pro ženy trest. Nejvyšší soud jeho dovolání vyhověl, a Městský soud tak musel opětovně rozhodnout.

Potomci po Czerninové mohli díky rozhodnutí o občanství požádat o pozemky, na základě stanoviska pozemkových úřadů získali miliony čtverečních metrů lesů a dalších nemovitostí, a to zejména na Karlovarsku a Českobudějovicku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…