Úředník stíhaný kvůli ProMoPro dostane náhradu škody. Chtěl skoro pět milionů

11.10.2019 6:59

Úředník z kauzy ProMoPro dostane 200 tisíc korun jako náhradu. Pravomocně o tom rozhodl pražský vrchní soud. Na iDNES vyšel článek o dříve stíhaném Davidu Mlíčkovi, který působil jako ředitel odboru veřejných zakázek v sekci pro předsednictví ČR v Radě EU. Domáhal se téměř 5 milionů. Jak argumentoval pro takovou sumu? A proč mu odvolací senát nevyhověl?

Úředník stíhaný kvůli ProMoPro dostane náhradu škody. Chtěl skoro pět milionů
Foto: Redakce
Popisek: Kauza ProMoPro je spojována mimo jiné s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Ke konečnému verdiktu dospěla kauza ProMoPro. V iDNES vyšel článek o tom, že právník David Mlíčko má dostat od státu 200 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy, která mu trestním stíháním v kauze ProMoPro vznikla. Původně se však bývalý ředitel odboru veřejných zakázek v sekci pro předsednictví ČR v Radě EU domáhal celkem 4,7 milionu korun. Jeho odvolání však ve čtvrtek zamítl pražský vrchní soud.

Celý článek ZDE

Anketa

Patří Zdeněk Bakala za mříže?

86%
14%
hlasovalo: 80658 lidí

Trestní stíhání se táhlo téměř pět let. Nakonec však výsledkem bylo osvobození tří úředníků a potrestání obžalovaných podnikatelů. Mlíčko a jeho kolegové, Jana Hendrichová a Radomír Karlík, čelili trestnímu stíhání za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obžaloba měla dokázat, že úředníci účelově upřednostnili právě firmu ProMoPro při zadání veřejné zakázky. Ta se měla týkat zajištění audiovizuální techniky na konferencích. Nakonec však úředníci byli dle soudů obětní beránci, a nikoliv zločinci.

Mlíčko požadoval 4,5 milionu Kč od státu právě za způsobenou nemajetkovou újmu, jež mu vznikla jeho trestním stíháním. Kromě toho měl požadavek na 225 tisíc Kč, a to z důvodu průtahu v trestním řízení. Odvolací senát však ve čtvrtek argumentoval tím, že Mlíčkově nadřízené Hendrichové soudy přiznaly za způsobenou nemajetkovou újmu celkem 180 tisíc korun. „Nejvyšší soud judikoval, že otázka výše náhrady je otázkou právní úvahy, a tuto úvahu je třeba vystavět na srovnání s obdobnými případy,“ uvedl soudce Jiří Körbler. Odvolací senát zamítl i stížnost na délku trestního řízení. Doba čtyři roky a devět měsíců byla dle něj přiměřená, protože kauza prý byla rozsáhlá a složitá.

Celkem tedy dostane od daňových poplatníků 200 tisíc korun. Šedesát tisíc mu již v minulosti dobrovolně vyplatilo Ministerstvo spravedlnosti, zbývá mu tedy doplatit 140 tisíc. Mlíčko argumentoval tím, že obvinění a trestní řízení mu způsobilo problémy, jak v oblasti pracovní, tak i finanční a osobní. Prý skončil s prací v advokátní kanceláři a všechny své úspory použil na svou obhajobu, uvedl i to, že si musel další prostředky půjčovat od rodiny. Nelíbila se mu i přílišná medializace procesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…