Úroková sazba nahoru, vstoupil do třenice Michla a Fialy významný ekonom

04.05.2023 22:35 | On-line

Česká národní banka rozhodla, že základní úroková sazba zůstává na sedmi procentech. Podle ekonoma Miroslava Zámečníka se sazby měly zvednout. „Na Hradě už není ten, kdo nás jmenoval, takže nikomu nic nedlužíme, dali jsme si velmi ambiciózní cíl, tak s tím budeme muset něco dělat,“ glosoval svými slovy postoje centrálních bankéřů v Interview ČT24, kde komentoval spor guvernéra ČNB a předsedy vlády o to, kdo má bojovat s vysokou inflací.

Úroková sazba nahoru, vstoupil do třenice Michla a Fialy významný ekonom
Foto: faei.cz
Popisek: Miroslav Zámečník

Česká národní banka nemění úrokové sazby, guvernér Aleš Michl ale nabádá zároveň vládu, aby připravila konsolidační balíček. Premiér Petr Fiala (ODS) se proti tomu ohrazuje. Ekonom Zámečník přes kamery České televize obávajícím se občanům vzkázal, že situaci jistě zvládneme: „Nemusí se bát budoucnosti. Je ale hodně nepříjemné, když se nechají věci zajít hodně daleko,“ podotkl.

Situaci jsme podle něho nechali zajít hodně daleko zejména v případě fiskální politiky: „Zde to hrozí ztrátou kontroly nad řízením rozpočtu,“ uvedl s tím, že stejně tak daleko se to nechalo zajít i u růstu inflace a nedostatečného reagování na ni, předně pak na tu domácí.

Sám tak zastává názor, že se úrokové sazby měly zvednout: „Je fakt nezvyklé, aby se guvernér banky a viceguvernérka centrální banky tak explicitně vyjadřovali k fiskální politice státu, není to zvykem. Ty sazby se měly zvednout,“ domnívá se hlavní poradce České bankovní asociace.

K vývoji úrokové sazby ČNB v uplynulých měsících následně podotkl: „Známe tu diskusi, která je zhruba rok stará. Kdy se dnešní guvernér Aleš Michl vždy vyjádřil v tom smyslu, že hlasoval při každém zvedání sazeb, tuším devětkrát, a že hlasoval s kolegou Dědkem pro to, aby byly sazby zachovány na původní úrovni. Zajímavé je, že nehlasovali o tom, aby byly sazby snížené. To prostě není úplně běžná strategie. Myslím, že dnes tuší, že se prostě bude muset něco stát. V opačném případě si kolegové z centrální banky nasadili velmi ambiciózní cíl, že se dostaneme k inflačnímu cíli už v příštím roce, ve včera zveřejněné prognóze si dali za cíl, že dokonce budou mít inflaci na úrovni 2,5 procenta už v prvním čtvrtletí,“ dodal ekonom.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17872 lidí
Česká národní banka původně slibovala, že postupem času úrokové sazby vzhledem k optimismu, který sdílela, bude snižovat. Nyní ale otáčí a guvernér prohlašuje, že je potřeba konsolidovat veřejné finance, jinak je bude muset zvyšovat. Zámečník k tomu obratu přidává své vysvětlení: „Tohle je prostě kypření půdy na to, aby ten zákrok přišel, protože: ‚Na Hradě už není ten, kdo nás jmenoval, takže nikomu nic nedlužíme, dali jsme si velmi ambiciózní cíl, tak s tím budeme muset něco dělat.‘ Mají nad sebou Damoklův meč toho svého vlastního závazku, že se dostanou blízko ke svému inflačnímu cíli za necelý rok, to není snadná situace,“ glosoval postup centrálních bankéřů

Do přestřelky mezi guvernérem ČNB a premiérem se pustil i Karel Havlíček, bývalý ministr průmyslu a obchodu z opozičního hnutí ANO. Tvrdí, že za inflaci může právě vláda, protože nevyužila všech fiskálních možností, které sama má, opět akcentoval ceny energií a to, jak vláda přistupovala k regulaci cen energií.

To však Zámečník nepovažuje za hlavní problém: „Regulace cen není cesta, jak dosáhnout trvalé cenové stability. Nežijeme ve snadné době, to si přiznejme. Zdaleka ne všechny faktory máme pod kontrolou, absolutně nevíme, co se stane na východ od slovenských hranic. Nemáme vyhráno, pokud jde o ceny plynu a ropy,“ reagoval na vysoké nedoplatky za energie, které lidem chodí a jen zesilují jejich obavy.

Zámečník je toho názoru, že obrovské nedoplatky za energie nejsou všeobecným fenoménem: „Většina lidí v mém okolí má naopak vysoké přeplatky, protože si hodně zvedli zálohy,“ podotýká ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…