Ursula se omluvila. Vakcín je málo, viděli jsme to moc růžově

10.02.2021 20:27

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová se před europoslanci omlouvala za problém s centrální unijní objednávkou vakcín. „Byli jsme příliš optimističtí ohledně masové výroby. A možná jsme si byli také příliš jistí, že objednávky budou skutečně doručeny včas,“ pověděla. Do budoucna však byla optimistická.

Ursula se omluvila. Vakcín je málo, viděli jsme to moc růžově
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

Jak jsme již několikrát psali, tak na Evropskou komisi se žene kritika ze všech členských států sedmadvacítky za pomalé poskytnutí centrálního nákupu vakcín. Zatímco Izrael, Spojené arabské emiráty či Velká Británie mají proočkovány desítky procent populace, tak Evropská unie se plácá okolo tří až čtyř procent. Už i vrcholným německým politikům došla s unijní strategií trpělivost.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středu ráno v Evropském parlamentu uznala, že se skutečně s produkcí vakcín nenachází v místě, kde chtěli původně být. „Opozdili jsme se se schválením. Byli jsme příliš optimističtí ohledně masové výroby. A možná jsme si byli také příliš jistí, že objednávky budou skutečně doručeny včas,“ pověděla dle serveru euroweeklynews přítomným europoslancům.

Celý článek ZDE:

Do budoucna je však optimistická. „V Evropě očkování nabírá na rychlosti. Usilujeme o to, abychom dosáhli cíle proočkovanosti 70 % dospělé evropské populace do konce léta. Zároveň získáváme zkušenosti a připravujeme se na budoucnost,“ pověděla. Během minulého měsíce měla uvést, že by se měl zavést očkovací pas, díky kterému by bylo možné v unijním prostoru cestovat. 

Anketa

Jste pro návrat dětí do škol za podmínek, které určila vláda?

77%
23%
hlasovalo: 5861 lidí

Deutsche Welle doplnilo, že Leyenová si stojí za společným unijním nákupem vakcín. „Nedokážu si ani představit, co by se stalo, kdyby se k tomu vrhla jen hrstka velkých hráčů, velkých členských států a všichni ostatní by zůstali s prázdnými rukama. Co by to znamenalo pro náš vnitřní trh a pro jednotu Evropy?“ tázala se.

Jak jsme zmínili, tak kritika vakcinační strategie Evropské komise míří ze všech směrů. Německý ministr financí Olaf Scholz v rozhovoru pověděl. „Musíme připustit, že mohlo dojít k situaci, kdy by Evropa požádala o vakcíny dříve v loňském roce, ale nyní každý velmi tvrdě pracuje na tom, aby zajistil dostatek vakcín,“ pověděl Scholz. „Řekl byste, že to byla dobrá strategie dát zodpovědnost Evropské unii a nikoliv členským státům?“ zeptala se moderátorka. „Bylo správné, že Evropa pracuje společně a Evropská unie dělá tu práci. Ale když děláte práci, tak musíte přijmout, že každý sleduje to, co děláte,“ odpověděl.

Kritika zazněla i od poslance koaliční SPD Carstena Schneidera. „Očkování je jediná cesta z této krize, musí tam být zodpovědnost lídra. Jsem opravdu zmatený, jak nedbale se Ursula von der Leyenová starala o zahájení očkování za posledních několik měsíců,“ pověděl. „Se vším chaosem v zadávání zakázek a s chybami, které byly učiněny, předsedkyně Evropské komise již nemůže dále problém řešit,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…