Úspěšný starosta Brna-Vinohrad Čejka skončil po 29 letech v ČSSD. Zde je důvod

13.08.2018 15:28

V ČSSD skončil po 29 letech starosta městské části Brno-Vinohrady Jiří Čejka, který je v čele radnice 16 let. Řekl to dnes ČTK. Sociální demokraté získali v posledních dvou volebních obdobích, kdy byl Čejka v čele kandidátky, podporu přes 40 procent.

Úspěšný starosta Brna-Vinohrad Čejka skončil po 29 letech v ČSSD. Zde je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slogan ČSSD se na tiskovku hodil

V nadcházejících říjnových komunálních volbách už funkci starosty obhajovat nebude. Strana jako jedničku vybrala jeho místostarostu Jiřího Karáska. ČSSD změnu objasnila tím, že potřebuje nový rytmus a že dřívější úspěch nebyl jen o lídrovi. Starosta bude jedničkou kandidátky nazvané Jiří Čejka s občany pro Vinohrady.

Nedávno v ČSSD téměř po 20 letech skončil místostarosta Hodonína a bývalý krajský radní Jiří Janda, který měl být lídrem sociální demokracie v Hodoníně. Nakonec na kandidátce z rozhodnutí strany chybí.

Čejka chtěl funkci obhajovat jako lídr, kterým byl i v předchozích čtyřech volebních obdobích při vyhraných volbách. ČTK řekl, že původně se k němu donesla informace, že neměl být na kandidátce vůbec. Nakonec byl za Karáskem na druhém místě. „Jeho odchod z druhého místa naší kandidátky i z ČSSD bohužel proběhl bez vysvětlení a bez rozloučení,“ řekli dnes novinářům Karásek a další místostarosta Vinohrad za ČSSD Bohumil Pokorný. „Pan Čejka byl zkušený politik, ale už je opotřebovaný a byl zajetý v jakýchsi představách. Potřebujeme nový rytmus a věříme, že to nebude problém. Některé hlasy s ním odejdou, ale předtím kandidoval do Senátu a neměl úspěch, takže to není jen o něm,“ uvedli místostarostové.

Čejka odešel nejen kvůli posunu na kandidátce. „Sociální demokracie dělá nepřijatelné věci. Někteří lidé se vůbec nebaví, někteří se tam přijímají různými způsoby měsíc před primárními volbami. Celé to přehazování, když jste měli 40 procent, je podivné,“ uvedl Čejka.

Po dotazech občanů, zda bude kandidovat, se rozhodl postavit kandidátku nezávislých občanů nazvanou Jiří Čejka s občany pro Vinohrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…