Ústavní novela KSČM proti přeběhlictví u vlády asi narazí

27.05.2014 6:38

Zřejmě se záporným stanoviskem vlády budou zákonodárci projednávat ústavní novelu KSČM proti takzvanému přeběhlictví poslanců a senátorů. O mandát by mohli podle předlohy přijít také v případě jejich pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu za úmyslný trestný čin. Novelu prosazovali komunisté i v minulém volebním období, tehdejší sněmovna ji loni v březnu zamítla už v úvodním čtení.

Ústavní novela KSČM proti přeběhlictví u vlády asi narazí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná (KSČM)

Kabinet uvede podle předběžného stanoviska pro středeční zasedání, že ztráta mandátu kvůli přeběhlictví by byla v rozporu s jinými částmi Ústavy. Píše se v ní mimo jiné, že zákonodárci vykonávají mandát v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy. Vláda také podotkne, že novela KSČM hovoří v této souvislosti o novém institutu „ztráty mandátu", aniž by ji blíže vymezovala.

Podle předkladatelů narušuje přeběhlictví důvěru lidí v politiku i fungování ústavního systému. Jde podle nich o „výpověď plné moci" kandidáta vůči voliči a o porušení závazku vůči politické straně nebo hnutí. Podrobnosti ztráty mandátu by stanovily jednací řády obou parlamentních komor, odvolání by bylo možné k Ústavnímu soudu.

Člen sněmovny by měl mít podle komunistů jistý morální kredit

Možnost zániku mandátu kvůli pravomocnému nepodmíněnému odsouzení zákonodárce za úmyslný trestný čin označují komunisté za logický krok, který vychází z požadavku na morální profil člena Parlamentu. Úprava si podle vlády obecně zasluhuje pozornost. Vhodnější by ale podle kabinetu bylo ustanovení, podle kterého by takový člověk nebyl volitelný a byl by to důvod i ke ztrátě existujícího mandátu.

Od loňského srpna je účinná norma, podle níž věznění zákonodárci nemají nárok na plat, náhrady a další benefity, jako je například kancelář v jejich regionech. Prosadila ji ODS a dopadla na jejího bývalého poslance Romana Pekárka, kterého soud poslal do vězení na pět let za korupci. Podle něj také norma dostala neformální název „Lex Pekárek".

Zánik mandátu pro odsouzení k nepodmíněnému trestu navrhovala v minulém volebním období i tehdejší předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Zákonodárci o její předloze do rozpuštění dolní komory nerozhodli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…