Ústavní soud? Pekarová: Říkáme to už dlouho. Fiala: Proto jsme nechtěli nouzový stav

22.02.2021 12:56

„Tahle vláda je jen pro velké a kamarády šéfa.“ Tak reagovala Markéta Pekarová Adamová po verdiktu Ústavního soudu, který vyhověl žalobě na vládní opatření uzavírající obchody. A přidal se i Petr Fiala.

Ústavní soud? Pekarová: Říkáme to už dlouho. Fiala: Proto jsme nechtěli nouzový stav
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Markéta Pekarová Adamová (*1984, Litomyšl) je česká politička, od roku 2019 předsedkyně TOP 09

Anketa

Je dobře, že Roman Prymula odešel ze všech veřejných funkcí a nechce se vracet?

hlasovalo: 11677 lidí

Ústavní soud dnes vyhověl stížnosti senátorů na vládní omezení maloobchodního prodeje kvůli pandemii. Jednalo se o podzimní omezení, které bylo mezitím nahrazeno jiným, takže soud nic nezrušil, pouze konstatoval, jak by mělo být k opatřením přistupováno.

Verdikt formulovaný soudcem Vojtěchem Šimíčkem se pozastavoval především nad neodůvodněným výběrem provozoven, které byly ze zákazu vyňaty. Podle soudce Šimíčka se jednalo o „telefonní seznam“ bez zřejmého zdůvodnění. To prý vláda nebyla schopna dodat ani poté, co ji o to Ústavní soud přímo požádal.

Vláda dle nálezu „nebyla schopna či ochotna uvést žádné relevantní a konkrétní důvody, proč je daný zákaz nezbytný, proč nelze vystačit s méně robustními zásahy do základních práv a v čem spočívá racionalita uvedených výjimek”.

CELÝ TEXT NÁLEZU SI PŘEČTĚTE ZDE

„Každé krizové opatření je politickým rozhodnutím, které musí být založeno na odborných podkladech, nicméně odpovědnost za ně nese vláda, nikoliv její odborní poradci,” řekl mimo jiné soudce Šimíček. Ten také výslovně uvedl, že nález neznamená otevření uzavřených prodejen.

Sněmovní opozice, která přes své senátory ústavní stížnost podávala, však nad rozhodnutím přesto jásá. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na svém Twitteru verdikt interpretovala tak, že „Ústavní soud de facto konstatoval, že vláda neodůvodněně likviduje maloobchod a není schopna prokázat nezbytnost opatření“.

Potvrdilo se tak prý to, co TOP 09 říká už od loňského jara, kdy se začátkem pandemie přišla první vládní opatření.

 

 

„Tahle vláda je jen pro velké a kamarády šéfa,“ dodala zklamaně předsedkyně Pekarová Adamová.

Souhlas vyjádřil i její kolega z uskupení SPOLU, předseda ODS Petr Fiala. „Po odůvodněných a daty podložených opatřeních voláme téměř rok. Byl to i jeden z důvodů, proč jsme nepodporovali nekonečné prodlužování nouzového stavu,“ připomněl na Facebooku.

Vláda si podle něj nemůže dělat co chce, ani v pandemii. A teď jí to řekl i Ústavní soud.

A do třetice ze SPOLU promluvil Marian Jurečka, předseda lidovců. „ÚS nám dnes dal za pravdu. Vláda prostě nemůže tahat zákazy, jak králíky z klobouku, aniž by je rozumně odůvodnila, prokázala jejich smysl a nebyl to šikanózní nesmysl,“ napsal na Twitter.

Pak spokojeně dodal, že „Podle nového pandemického zákona už nebude možné vydat libovolné nařízení s telefonním seznamem výjimek“.

 

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …