Ústavní soud rozhodne o novele cizineckého a azylového zákona

10.12.2018 6:34

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí očekávaný nález k loňské novele zákona o pobytu cizinců a azylového zákona. Skupina senátorů navrhla zrušit několik ustanovení, podle kterých se soudy po propuštění nebo deportaci cizince přestanou zabývat zákonností jeho zajištění. Senátoři kritizují také ustanovení omezující možnost cizinců, kteří jsou zároveň rodinnými příslušníky českých občanů, požádat o povolení k pobytu.

Ústavní soud rozhodne o novele cizineckého a azylového zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Sněmovna schválila novelu cizineckého a azylového zákona přes nesouhlas Senátu a ochránců lidských práv loni v létě v rámci širšího úsilí zpřísnit podmínky pobytu cizinců v Česku a omezit ekonomickou migraci. Skupina 18 senátorů pak v prosinci vybrané pasáže napadla u Ústavního soudu.

Zákony po novele říkají, že řízení o cizincově žalobě kvůli omezení osobní svobody je nutné zastavit po jeho propuštění na svobodu, po deportaci nebo po takzvaném přezajištění, tedy po omezení svobody podle jiného právního titulu. V praxi to znamená jednak omezení zpětné kontroly zákonnosti, ale také znemožnění žádat o odškodnění. Podle vnitrostátní úpravy je totiž nezbytným předpokladem pro přiznání náhrady škody to, aby soud nejprve nezákonné rozhodnutí zrušil nebo změnil.

Druhý okruh senátorských námitek směřuje k ustanovení upravujícímu možnosti legalizace pobytu některých rodinných příslušníků českých občanů. Ustanovení až na výjimky znemožňuje vydat povolení k pobytu cizinci, který v době žádosti pobýval v Česku neoprávněně anebo měl výjezdní příkaz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …