Uštvali ho? Děkan z UK, který propustil profesora Petráčka, je prý v nemocnici

28.08.2023 13:20

Český katolický teolog, kněz a církevní historik, Tomáš Petráček dostal před pár dny výpověď z Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Tato výpověď vyvolala několik ostrých reakcí. Pod tlakem se ocitl i děkan fakulty Vojtěch Novotný. A tlak byl prý tak silný, že se děkan ocitl v nemocnici jako jeden z hospitalizovaných.

Uštvali ho? Děkan z UK, který propustil profesora Petráčka, je prý v nemocnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Před pár dny proletěla českým internetem zpráva, že český katolický teolog, kněz a církevní historik, Tomáš Petráček dostal padáka z Katolické teologické fakulty s tím, že se musí šetřit a reorganizovat fakultu.

Sám Petráček má za to, že důvody k jeho vyhazovu jsou hlubší.

„Opravdu nejde o osobní spor. Nejedná se ani o střet progresivistických (nebo liberálních, neoliberálních, neomarxistických atd.) sil s těmi konzervativními (či tradičnějšími), ale o spor věcný, který se týká osobního jednání, zachovávání zákonných předpisů, předepsaných postupů i dobré mezilidské a akademické praxe. Jde primárně o to, zda KTF jako součást univerzity a jako škola placená z veřejných financí a konkrétně její exekutiva bude zachovávat pravidla, kterými se život této instituce ve svazku Karlova učení řídí. Jedná se vlastně o velmi podobný problém, který nastal při fakultní krizi 2001–2002, kdy také nešlo o osobní spor Vlk–Wolf, ani o střed konzervativců a liberálů, ale o zákonné a transparentní prostředí, které je univerzitní půdě vlastní. To, že to velmi dobře ve své výzvě formulovali studenti, mně jen potvrzuje, že jde opravdu o něco zásadnějšího než jeden osobní spor,“ napsal na sociální síti Facebook.

Petráček se zastal manželství homosexuálů a liberální média ho ráda citovala.

Profesor Petráček promlouvá

 

Na podporu profesora Petráčka se zrodila i petice.

Rektorka UK Milena Králíčková vyjádřila nad situací na fakultě znepokojení.

Konzervativní noviny se v této kauze zastaly děkana fakulty Vojtěcha Novotného.

„Štvanice. To je asi nejpřesnější výraz, kterým se dá vystihnout nátlak, jemuž v těchto dnech čelil děkan Katolické teologické fakulty prof. Vojtěch Novotný, v souvislosti s neprodloužením smlouvy s prof. Tomášem Petráčkem. Dnes byl ze závažných zdravotních důvodů a v důsledku celkového vyčerpání děkan Novotný hospitalizován,“ napsal server.

Na Kateolické teologické fakultě UK je dusno

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hm,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusezlatík , 28.08.2023 13:53:12
podporovatel manželství pro všechny nemá na Katolické teologické fakultě co dělat. No a progresivisté děkana za propuštění Petráčka uštvali, až skončil v nemocnici.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…