Úsvit-Národní koalice chce zakázat košer i halal porážky zvířat. Jsou z nich financováni teroristé

05.02.2016 15:55

Hnutí Úsvit-Národní koalice předložilo ve Sněmovně návrh, který zakazuje používat při porážce zvířat metody stanovené náboženskými obřady. Týká se to především muslimského způsobu halal, ale i košer porážek. Současný zákon na ochranu zvířat proti týrání umožňuje tyto způsoby porážky používat, a to na základě povolení ministerstva zemědělství.

Úsvit-Národní koalice chce zakázat košer i halal porážky zvířat. Jsou z nich financováni teroristé
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda strany Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský

Úsvit chce ze zákona tuto pasáž, která povolování upravuje, vypustit. Místo toho chce do zákona vložit větu, která zní: „Použít k porážce zvířat zvláštní metody stanovené náboženskými obřady se zakazuje.“ Kromě toho navrhuje, aby platnost dosavadních povolení skončila dva měsíce od nabytí účinnosti zákona, tedy od letošního 1. září.

Poslanci Úsvitu v důvodové zprávě mimo jiné uvádějí, že zvíře umírá za plného vědomí i několik minut. „Dalším důvodem pro zákaz je, že halal porážky jsou certifikované. Za certifikaci se platí poplatek, který je často příjmem islámských teroristů,“ uvádějí. Vadí jim také to, že tyto porážky jsou nehygienické, protože během krvácení poráženého zvířete může být maso kontaminováno žaludečním a střevním obsahem zvířete, v němž mohou být například nebezpečné bakterie.

Vzhledem k tomu, že kdyby byly zakázány jen halal porážky, šlo by o diskriminaci na základě náboženství, navrhují předkladatelé zakázat veškeré rituální porážky, včetně způsobu košer, uvádí důvodová zpráva. Návrh poslanců nyní dostane k projednání vláda, bez ohledu na její stanovisko se jím pak bude zabývat Poslanecká sněmovna.

V Polsku zakázal parlament rituální porážky zvířat v roce 2012. O dva roky později však tamní ústavní soud zákaz zrušil na základě stížnosti, kterou podala polská židovská obec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…