Útočník z Hurghady asi bude prohlášen za nesvéprávného

20.07.2018 19:44

Egypťan, který před rokem smrtelně pobodal Češku a další dvě německé turistky v Hurghadě, trpí mozkovou dysfunkcí a pravděpodobně bude prohlášen za nesvéprávného. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo zahraničí na základě informací od egyptského charge d'affaires Ranyho Mohie-Eldina, kterého si na dnešek na ministerstvo předvolal náměstek Martin Smolek. Mohie-Eldin podle ministerstva nevyloučil možnost odškodnění pozůstalých. O schůzce v Černínském paláci a pravděpodobné nesvéprávnosti pachatele informovaly Lidové noviny.

Útočník z Hurghady asi bude prohlášen za nesvéprávného
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Egyptský diplomat uvedl, že lékařské zprávy vypracované kvůli posudkům indikují, že útočník trpí mozkovou dysfunkcí, a měl by být proto prohlášen za nesvéprávného. „Lékaři ho zároveň shledali nebezpečným pro své okolí. Útočník se nyní nachází v detenčním zařízení, kde setrvá do rozhodnutí soudu, který musí oficiálně potvrdit závěry lékařských zpráv o útočníkově nesvéprávnosti a duševním zdraví,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Egyptský charge d'affaires považuje podle Černínského paláce za vysoce pravděpodobné, že soud závěry posudků potvrdí a nařídí pachateli ústavní léčbu. „V takovém případě by s ním nebylo následně zahájeno standardní trestní soudní líčení,“ píše ministerstvo. Egyptská strana nevyloučila možnost odškodnění, forma se má odvíjet od rozhodnutí soudu o svéprávnosti útočníka.

Česká diplomacie krátce po útoku požádala Egypt o jeho vyšetření. Tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) předal rovněž velvyslanci Egypta nótu, v níž žádal o odškodnění pro rodinu Češky zemřelé a také o záznam z pitvy.

Loni 14. července usmrtil Egypťan německé turistky ve věku 56 a 65 let na hotelové pláži několika bodnými ranami nožem. Kromě toho zranil další čtyři cizinky včetně 36leté Češky, která svým těžkým zraněním podlehla o několik dní později v nemocnici.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…