Útok na ČT kvůli Sýrii: Lžete a nachytali jste se! Je kolem toho dusno

18.04.2018 12:38

Manipulace s diváky České televize, které jsme byli svědky po sobotním útoku na Sýrii, má další dohru. Někteří si veřejnoprávního vysílatele, který se „nachytal“ a k událostem v Sýrii přiřadil záběry natočené v roce 2015 na Ukrajině, náležitě vychutnali, jiní ale ČT bránili a hodil se jim jakýkoliv argument.

Útok na ČT kvůli Sýrii: Lžete a nachytali jste se! Je kolem toho dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Server Hlídací pes hned v titulku zdůraznil, že informaci o manipulativních záběrech ČT zveřejnil server Aeronet, který dělá „ruskou propagandu“. Krátce zmínil podstatu příběhu – že ČT ve svém vysílání použila jako ukázku nočního bombardování Sýrie záběry bombardování Luhansku v roce 2015 – a pak se vrhl na vysvětlování „komplikovanější reality“.

Připustil, že jde o editorské selhání na Kavčích horách, ovšem nesrovnatelně více prostoru věnovala dementování zprávy serveru, že ČT čerpala záběry ze serveru YouTube. Ve skutečnosti byl totiž primárním zdrojem videa, které se potom na YouTube skutečně objevilo, twitterový účet ruského televizního korespondenta Murada Gazdieva.

CELÝ TEXT SI PŘEČTĚTE ZDE.

„Výsledkem je fake news v kruhu: proruský server viní seriózní média z toho, že šíří falešné zprávy opřené o informace novináře z oficiálního ruského média,“ snažil se server vysvětlit selhání. Pak ještě dodal, že ČT nebyla jedinou televizí, která na hoax naletěla, stalo se to třeba i americké NBC News.

Nad pokusem převysvětlit celou kauzu se královsky bavil například Jaroslav Plesl, šéfredaktor MF DNES. „Panebože, co je tohle za hlupáky?“ žasl nad úrovní pokusu „vysekat“ ČT z trapasu.

K podstatě pak celou kauzu ve svém pravidelném glosátorském okénku vrátil bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek.

Ten se nejprve vysmál průběhu syrské operace zavedením termínu „ekologické bombardování“. „Při něm z chemiček neunikají chemikálie, z atomových elektráren by pak logicky neunikala radioaktivita a v muničních skladech by nedetonovaly výbušniny,“ objasnil.

A pak už se dostal k televizním obrázkům a vyjádřil názor, že za lapsus bude v redakci zpravodajství jeho pachatel spíš ještě oceněn.

„Česká televize odvysílala falešné obrazové zpravodajství ze Sýrie, divákům na obrazovkách ukazovala v pozadí místo Damašku noční útok ukrajinské armády na město Luhansk z roku 2015.
Jsem přesvědčen, že za to dostane odpovědná osoba prémie…“ napsal politický veterán.

CELÁ GLOSA MIROSLAVA MACKA


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…