Útok na Zemana: Toto vyjádření Bohuslava Sobotky by měli číst na Hradě

01.12.2014 10:42

Už v sobotu se konaly čtyři krajské konference ČSSD a rozhodovaly o nominacích pro březnový sjezd sociálních demokratů. Potvrzují, že současný předseda Bohuslav Sobotka má silnou pozici. Všechny jednoznačně nominovaly na šéfa strany právě premiéra. Sobotka nyní dává najevo, že vidí svou kariéru v čele strany a hodlá svést boj s hnutím ANO v příštích volbách. O post prezidenta usilovat nehodlá. Odmítl i Miloše Zemana, jako prezidenta si totiž představuje někoho s autoritou, kdo nebude pít, sprostě nadávat a rozdělovat národ.

Útok na Zemana: Toto vyjádření Bohuslava Sobotky by měli číst na Hradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Server Deník.cz píše o Sobotkově bezchybném vládnutí, které mu zajistilo silnou pozici ve straně. Což potvrdily krajské konference konané tuto sobotu.  Odehrály se v Jihomoravském, Královéhradeckém, Pardubickém kraji a na Vysočině. Všechny jednoznačně nominovaly na šéfa strany právě premiéra.

V rozhovoru pro sobotní Právo ministr financí Andrej Babiš načrtl, jak by se mohla proměnit situace ve vedení státu. „Premiér Sobotka je určitě politik, který by prezidenta mohl dělat, a asi by ho dělal celkem dobře. Na rozdíl ode mne. Já bych možná zase dobře řídil většinovou koaliční vládu." Deník.cz soudí, že tímto je Babišova premiérská kandidatura oficiálně na stole.

Bohuslav Sobotka na post prezidenta nepomýšlí. „Premiérem bude ten, kdo v roce 2017 vyhraje volby a pak sestaví vládu. Soustředím se plně na to, abychom zlepšili sociální a hospodářskou situaci v naší zemi, a o kandidatuře na prezidenta neuvažuji. Pokud bude naše vláda úspěšná, má ČSSD nepochybně ambici vyhrát i příští volby do sněmovny," sdělil dnes Deníku premiér Sobotka.

Potřebujeme postaršího, zkušeného prezidenta s čistou minulostí...

Březnový sjezd ČSSD podle Deníku plně ovládne obava z frontálního nástupu Andreje Babiše a jeho hnutí. To vyhrálo eurovolby a ovládlo Prahu, Brno a Ostravu. Pokud ČSSD ztratí v roce 2016 kraje, bude to pro ni zdrcující rána.

O to víc proto bude důležité, kým se v březnu premiér obklopí. Podporu šéfa strany už nemá ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ale zato se jí těší jeho vládní kolega Milan Chovanec, jehož prosazují tři z proběhlých konferencí, jen jihomoravská doporučila na prvního místopředsedu Jeronýma Tejce.

Co se týče budoucí hlavy státu, má premiér také svou představu, o které řekl Deníku.cz. „Potřebujeme nějakého postaršího zkušeného prezidenta s autoritou, který má čistou minulost, nebude pít, sprostě nadávat a rozdělovat národ.“

Deník poukazuje na to, že zatímco před dvěma lety delegáti na sjezdu ČSSD vítali prezidenta jako skutečného lídra levice a jen tak mimochodem zvolili do čela strany Bohuslava Sobotku, bude tentokrát situace naprosto jiná. Prezidentova pozice je otřesena, a dokonce prý mezi sociálními demokraty začíná patřit k dobrému tónu se vůči vystoupením či výrokům hlavy státu vymezit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…