Útok na české zemědělství! ministr Toman vystoupil k novému problému z EU

06.06.2019 11:03

Evropská komise o to neprojevuje zájem! Ministr Toman předstoupil před novináře a promluvil, jak o svém údajném střetu zájmů v oblasti čerpání evropských dotací v zemědělství, tak o možném střetu zájmů premiéra Andrej Babiše a holdingu Agrofert v téže oblasti. Podle ministra jde v podstatě o útok na české zemědělství.

Útok na české zemědělství! ministr Toman vystoupil k novému problému z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Toman, ministr zemědělství

Během pár dní do České republiky dorazily hned dva audity Evropské komise, v nichž je uvedeno, že český premiér Andrej Babiš nedostatečně ošetřil svůj střet zájmů, a jako premiér vyjednává o evropských dotacích, které následně čerpá jeho Agrofert, momentálně odložený ve svěřeneckém fondu předsedy vlády, přičemž je konečným příjemcem výhod plynoucích z čerpání dotací. Babiš tuto konstrukci odmítá a tvrdí, že Evropská komise útočí na Českou republiku.   

Podle auditorů však nemá problém jen předseda vlády, nýbrž i ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman. Jedna z jeho rodinných firem – Agrotrade – je totiž příjemcem zemědělských dotací. Ministr k tomu však opakovaně poznamenal, že on sám se rodinnému podnikání nevěnuje, a je plně oddán práci na ministerstvu zemědělství.

Toto své stanovisko zopakoval i na čtvrteční krátké tiskové konferenci. „Musím to naprosto odmítnout, stejně jako v předchozích věcech, protože samotná zpráva uvádí, že zmiňované projekty, jak jste je zmiňovali všichni – za 2 a 6 milionů byly schváleny před mým nástupem do úřadu, viz tato zpráva, kde vlastně neprojevuje Evropská komise o toto zájem, takže v této zprávě vůbec tyto projekty nejsou zahrnuty, že by pan Toman, ministr zemědělství, měl jakýkoliv střet zájmů v těchto projektech,“ zdůraznil šéf resortu před kamerami ČT.

„Pokud jde o dva projekty, které jsou podány z října loňského roku, tak na rozhodovacích procesech se nepodílím, protože tuto roli plní řídící orgán, respektive odbor řídícího orgánu pro rozvoj venkova. Takže tím tento příběh skončí,“ zdůraznil.

V obecné rovině ministr prozradil, že Evropská komise požaduje informace o všech projektem z programu rozvoje venkova, kde žádal o dotace Agrofert. Evropská komise doporučuje zahrnout konflikt zájmů mezi rizikové faktory při kontrolách.

Jedním dechem dodal, že podle informací, které má od odborníků, „tak Evropská komise se odkazuje na články v tomto auditu, které v legislativě vůbec neexistují. To znamená, že zpráva z našeho pohledu obsahuje chyby a úředníci ji musí velmi pečlivě analyzovat“. Znevěrohodňuje to prý celý audit.

„Takovýto nález, tak já považuji za útok na české zemědělství,“ pravil ministr.

Podobných auditů prý probíhá řada a ministr kvůli tomu nehodlá rezignovat na svou funkci. „Tohle už jste zkoušeli na mě, že mám střet zájmů se 2 a 6 milionama. Prosím, nezkoušejte to dál. Pracuju normálně dál, děkuju,“ řekl Toman.

Veškeré dotazy k problematice zemědělských dotací prý mohou novináři směrovat na autory auditu, nikoli na ministerstvo zemědělství.

Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Martin Šebestián doplnil, že audit jedná o investičních projektech z programu rozvoje venkova. Znovu se tu prý řeší možný střet zájmů premiéra Babiše, který Babiš ovšem odmítá. Já vám teď můžu sdělit, že se to týká 12 projektů v hodnotě 63 milionů korun,“ uvedl Šebestián.

Další část auditu se prý také týká obecních postupů schvalovacích procesů, pohledu na to, co to jsou inovace a tak podobně. V této oblasti by mohla být Česká republika vyzvána k vrácení přibližně 150 až 170 milionů korun, což je prý jen 5 procent z těchto dotací. Státní zemědělský  intervenční fond prý však z důvodů předběžné opatrnosti nebude proplácet dotace Agrofertu a rodinným podnikům Tomanových, dokud se vše nevyjasní. Bilaterální jednání o této problematice prý začne na počátku roku 2020.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…