Útok v Egyptě české turisty neodradil. Zatím žádné storno, hlásí cestovka

21.07.2017 18:46

REPORTÁŽ Češi se cestování do Egypta nebojí! Podle zástupců cestovních kanceláří po útoku, který se odehrál před několika dny v egyptské Hurghadě, jezdí čeští turisté do této země dál. „U nás na pobočce žádní klienti zájezd nestornovali,“ řekl Ondřej Šandera z českobudějovické pobočky Invie. Prozradil, že naopak zájezdy do Egypta prodávají dál.

Útok v Egyptě české turisty neodradil. Zatím žádné storno, hlásí cestovka
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Útočník před několika dny v egyptském letovisku pobodal na pláži celkem šest lidí. Dvě ženy z Německa jeho útok nepřežily. Mezi zraněnými je i Češka, která skončila v nemocnici. I přes tento incident mají Češi o dovolenou v Egyptě stále zájem. A někteří na ni vyrážejí i s dětmi.

„Momentálně je situace taková, že poté, co se stalo to neštěstí v Hurghadě, tak u nás na pobočce žádní klienti zájezd nestornovali a ani se nikdo neinformoval, zdali to stornovat může,“ řekl v pondělí za českobudějovickou pobočku Invie Ondřej Šandera s tím, že i on je tím překvapen. A nejenže lidé dovolené neodvolávají, ale někteří si naopak zájezd do Egypta i krátce po tragické události zakoupili. „Kupodivu Egypt dál prodáváme. Za včerejšek a dnešek jsme prodali asi šest dalších zájezdů,“ dodává zástupce cestovní agentury.

Jezdí i rodiny s dětmi

Jak zástupce českobudějovické Invie dál prozradil, Egypt vyhledávají nejen třeba mladé dvojice, ale například i rodiny s dětmi. „Je pravda, že v současné chvíli není ani moc na výběr. Evropské destinace jsou vyprodané,“ vysvětluje Ondřej Šandera.

Možná právě proto začalo být pro turisty opět zajímavé i Turecko. „Ohledně Turecka byl zpočátku sezony ten zájem menší, ale asi také právě proto, že všechny evropské destinace jsou, jak už jsem uvedl, vyprodané, tak i Turecko se momentálně prodává běžně tak, jako se prodávalo dříve. A na nejbližší dny byste u nás zájezd do Turecka nenašli, protože je všechno vyprodané,“ vysvětluje Ondřej Šandera.

Bezpečnostní opatření

Jak zástupce českobudějovické Invie uvádí, někteří lidé se na bezpečnostní opatření země, do které míří na dovolenou, ptají. „Máme informace z Egypta, že tam jsou bezpečnostní opatření větší. Kdo přijede do Hurghady, je kontrolovaný,“ říká Ondřej Šandera s tím, že v Turecku by měla být situace zřejmě stále stejná.

Někteří lidé sázejí na to, že je málo pravděpodobné, aby se útok hned v následujících dnech opakoval. „Předpokládám, že teď tam budou taková bezpečnostní opatření, že by se nic takového už nemělo stát. Určitě je to zase všechno více hlídané. Klidně bych teď do Egypta jel a možná i pojedu,“ prozradil pan František z Českých Budějovic, který se právě do cestovní agentury šel podívat po nějakém vhodném zájezdu na začátek září.

Láká Chorvatsko, Bulharsko i Šumava

Celá řada turistů ale nechce riskovat a chce svou dovolenou prožít v klidu a za pokud možno co nejmenšího rizika. „Neužila bych si dovolenou, kdybych pořád sledovala, jestli není někde někdo, kdo vypadá podezřele a může být nebezpečný. A v žádném případě bych do takové země s sebou nevzala vnoučata, to bych si nikdy nedovolila, abych je vystavila třeba i malému nebezpečí,“ vysvětlovala Blanka Šťásková, která se rozhodla vyrazit s manželem a s vnoučaty letos do Bulharska.

Do Bulharska se hodlal vypravit i párek mladých lidí, který právě do cestovní agentury přišel. „Do Egypta bych teď v současné situaci nejela,“ řekla bez rozmýšlení mladá žena s tím, že pokud neseženou hezký zájezd v Evropě, nechají si peníze raději na příští rok a připlatí si na nějakou vysněnou dovolenou například do Karibiku.

Někteří lidé právě i kvůli strachu z teroristických útoků zvolili pro letošní dovolenou raději tuzemsko. V „kurzu“ jsou tak tento rok například Šumava nebo Krkonoše. Některé šumavské penziony hlásí už od začátku jara vyprodáno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…