Už i u vás doma! Milion chvilek odhalil „agitační střediska“. I vy se můžete zapojit

16.07.2020 9:30

Milion chvilek pro demokracii a Mikuláš Minář prosluli hlavně monstrakcemi na Letné v Praze, kterých se zúčastnily desítky tisíc lidí, ale chtějí už nějakou dobu působit i v regionech. Právě proto zřejmě spouštějí Milionovou síť, do které se mají přihlásit místní podporovatelé spolku a tvořit skupiny. Zatím jich je 51. „Tahle společná práce není na první pohled vidět tak, jako zaplněná Letná. Ale je o to důležitější. Díky ní vzniká po celé republice koordinovaná síť občansky aktivních lidí,“ tvrdí vedení spolku. A přidalo i mapu.

Už i u vás doma! Milion chvilek odhalil „agitační střediska“. I vy se můžete zapojit
Foto: Repro Novinky.cz
Popisek: Předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář si vyhrnuje rukávy

Spolek Milion chvilek pro demokracii rozjel další projekt, nazvaný Milionová síť. Jedná se o místní buňky Milionu chvilek v městech a vesnicích. „Objíždíme republiku a propojujeme lidi, kterým na demokracii záleží. Součástí Milionové sítě už je 51 skupin a k naší velké radosti se přidávají další a další,“ informují chvilkaři. Buňky je možné najít na této mapě.

Mapa akreditovaných skupin a výdejních prostor materiálů MCH

Anketa

Kdyby Milion chvilek uspořádal akci kousek od vašeho domu, co byste udělali?

hlasovalo: 30131 lidí

„Každá místní skupina bude organizovat vlastní akce a bude budovat komunitu v místě svého působení. Každá skupina má také svého garanta nebo garantku, kteří jsou našimi oficiálními partnery. Díky intenzivní vzájemné komunikaci mnohem lépe víme, co obyvatele v jednotlivých částech naší země trápí, zajímá a těší,“ říká dále vedení spolku.

Aktivisté dodávají, že mají radost z toho, že obránců demokratických principů je tolik. „Tahle společná práce není na první pohled vidět tak, jako zaplněná Letná. Ale je o to důležitější. Díky ní vzniká po celé republice koordinovaná síť občansky aktivních lidí,“ vzkazují. Dle nich tak může vzniknout síla, jež dokáže „bránit a kultivovat“ demokracii v České republice. „V demokratickém státě je moc v rukou nás všech. A i když se nám vysoká politika může zdát vzdálená, řadu věcí dokážeme ovlivnit víc, než si myslíme. Přidat se může každý. Stačí si najít malou chvilku,“ apelují na své členy.

Milion chvilek ovšem nehledá jen nové členy a akreditované skupiny, ale také prostory. „Máte prostor (např. obchůdek, kavárnu apod.), který se může stát výdejním místem materiálů Milionu chvilek? Stačí napsat na sit@milionchvilek.cz. Ozveme se Vám s bližšími informacemi,“ vzkázali.

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12726 lidí

Z mapy (která, vzhledem k tomu, že výzva padla teprve včera, pravděpodobně ještě nebude kompletní) je možné vidět, že Milion chvilek má „pokrytý“ sever republiky, buňky spolku se nachází v Liberci, Ústí nad Labem či Jablonci nad Nisou, ale třeba i v Trutnově nebo Vrchlabí. Nicméně západ a severozápad zeje prázdnotou. Výdejní místo materiálů Milionu chvilek se nachází ve Františkových Lázních, buňka pak v nedalekém Chebu. Nicméně Teplice, Most, Chomutov a i Karlovy Vary jsou prozatím akreditovaných buněk spolku prosté.

Ani jižní Čechy nejsou v tomto ohledu příliš zaplněné, ani v Třeboni, Jindřichově Hradci nebo v Táboře se zatím buňka nenachází. Linie akreditovaných skupin se táhne od Prahy do Hradce Králové, města jako Kolín, Kutná Hora či Pardubice na ní však také chybí. Relativně hustou síť výdejen materiálů má naopak Milion chvilek na Moravě a ve Slezsku, kde nechybí velká města jako Brno, Ostrava, Frýdek-Místek či Uherské Hradiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…