Už je to tady. V JAR vezmou farmy bílým majitelům, ať chtějí, nebo ne. Prý jde o narovnání křivd z historie

21.08.2018 22:00

Zatímco v Čechách se řeší kauza H-System, v Jižní Africe se začíná znárodňovat. Farmy mají být sebrány dvěma bělochům – farmářům, kteří odmítli nabídku na odkup za desetinu ceny. Informoval o tom australský server News.com.au. Má jít o pouhý začátek akce, kdy se bude přerozdělovat půda podle rasového klíče.

Už je to tady. V JAR vezmou farmy bílým majitelům, ať chtějí, nebo ne. Prý jde o narovnání křivd z historie
Foto: pixabay.com
Popisek: Afrika - ilustrační foto

Podle místních novin City Press jde o dvě farmy v severní provincii Limpopo. Mají být jednostraně převzaty od svých majitelů potom, co vyjednávání o odkupu stanula na mrtvém bodě. A i když vláda údajně uvedla, že hodlá zaplatit, majitel jedné z farem, Akkerland Boerdery, si řekl o 200 milionů jihoafrických randů (což je v přepočtu asi 309 milionů korun), nabídka však tvoří pouhou desetinu.

Majitelé dostali dopis tohoto znění: „Tímto se dává na vědomí, že 5. dubna bude proveden audit a předání klíče od hospodářství státu.“ Akkerland Boerdery byl sice schopen u soudu získat odklad, který zabraňuje vystěhování, než soudy věc prošetří, ale ministerstvo rozvoje venkova a pozemků se prý snaží, aby byl Boerderyho návrh k soudu zamítnut. „Co je na případu unikátní, je, že jim nebyla dána možnost rozporovat nejdříve nárok u soudu,“ říká mluvčí unie AgriSA Annelize Crosbyová.

Tento krok přichází zrovna v době, kdy jihoafrická vláda tlačí na prosazení změny ústavy, která by umožňovala vyvlastnění půdy bez náhrady. Podle serveru News.com.au tak vláda Afrického národního kongresu zkouší, zda se dá půda zabavit podle současných zákonů, což je podle ní prý přijatelné, pokud jde o veřejný zájem.

Podle místních novin City Press má vláda seznam 139 farem, které chce zabavit, a podle těchto novin už úředníci dostali pokyny k zahájení procesu u soudu pro záběr půdy. Pokud by farmy byly skutečně zabaveny, šlo by o první případ, kdy vláda odmítla zaplatit tržní cenu za půdu. Dosud byly odkupy pouze dobrovolné. Audit, který si nechala vláda v roce 2017 zpracovat, odhalil, že 72 % soukromě vlastněné půdy v Jižní Africe patří bělošským farmářům. Bělochů je v Africe přibližně 4,6 milionu, tedy necelých 9 % populace.

Mluvčí Afrického národního kongresu Zizi Kodwa neřekl žádné detaily o plánované konfiskaci a snažil se uklidnit investory, že jde o narovnání křivd z minulosti. Afriforum, organizace na obranu práv bílé menšiny v Africe, následně vydala údajně uniklý seznam 190 farem, které mají být cílem znárodnění. Farmáři se mají podívat, zda jsou na něm, a následně je kontaktovat, aby sjednotili strategii.

Mluvčí ministerstva tento seznam dementovala se slovy: „Nevíme, kde to sebrali. Není na tom zrnko pravdy.“ Ale ukázalo se, že jména farem, Salaita and Lukin, byla na seznamu jedna z prvních. Šéf Afrifora to komentoval slovy: „Doufáme, že pokusy zdiskreditovat náš seznam byly jednou provždy prokázány jako cíleně poškozující. Neměli bychom se nechat zmást těmi, kdo zpívají Kumbaya, zatímco se stát chystá sebrat majetek.“

Původní článek ZDE:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…