Už jen dva kroky zbývají Pavlovi Novotnému, aby dotáhl, o čem se mluví v nejvyšších patrech politiky. Nečekaná hra o Fialu se štemplem slabosti a výsměchu

15.05.2020 4:42

„Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě a starosta městské části“ – to je claim, který už řadu let používá Pavel Novotný (ODS) na svém profilu na ParlamentníchListech.cz. Původně zábavná hra, nadsázka a ostré direkty na všechny strany ovšem přešly do zcela jiné roviny. Teď už se nehovoří o Pavlovi Novotném bez souvislostí. Rovnítko se dává především mezi jeho chování a budoucnost ODS. V rámci aktuálního dění zaznamenala naše redakce hned několik postřehů, které prstem ukazují i na předsedu ODS Patra Fialu. Ne příliš lichotivě.

Už jen dva kroky zbývají Pavlovi Novotnému, aby dotáhl, o čem se mluví v nejvyšších patrech politiky. Nečekaná hra o Fialu se štemplem slabosti a výsměchu
Foto: Repro Facebook
Popisek: Pavel Novotný během kandidátského projevu na post 1. místopředsedy ODS na 29. kongresu strany

Pavel Novotný budí negativní emoce mnoha odborníků. Mezi nimi najdeme i komentátora Tichého na serveru Reflex.cz. Podle jeho slov je Novotný nemorální, vulgární a prodejný pozér. „Z mé ODS udělal mrtvou partaj,“ uvedl.

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí
„Kritizovali jste Mirka Topolánka za to, že ve Sněmovně ukazoval na kolegy vztyčený prostředníček? Vysmívali jste se nevkusnému Zdeňkovi Škromachovi vystavujícímu své vypasené tělo rozvalené v bazénku? Zdálo se vám daleko za hranou, když Miloš Zeman v rozhlase prohlašoval ‚kunda sem, kunda tam‘? Znechucuje vás, že Andrej Babiš občas nesrozumitelně drmolí páté přes deváté tak, že mu není rozumět? Když to všechno smícháte dohromady, máte pořád jen slabý odvar toho, jak se s gustem prezentuje řeporyjský hrdina Novotný. Tlusťoch rozvalený na gauči v trenýrkách, přes které mu přetéká vypasený pupek. Holý zadek vystrčený na ulici. Urážky a vulgarismy, vychloubání se drogovými eskapádami. To vše nikoliv v soukromí, ale před kamerami, před fotografy, jako hlavní nástroj na upoutání pozornosti,“ poznamenal Tichý.

Nebyl sám. Záporné názory přilétly rovněž z mateřské ODS.

„Obecně mohu říci, že daleko více než drsná forma mi vadí absence obsahu. Okázalý verbální antikomunismus 30 let po pádu komunismu považuji za náhražku absentujícího obsahu u těch, kdo jsou sami programově prázdní,“ uvedl v rozhovoru pro PL europoslanec Jan Zahradil. Právě on se vůči Novotnému několikrát vymezil. Ani Zahradil nebyl sám.

ParlamentníListy.cz ovšem měly možnost hovořit s nejmenovaným bulvárním novinářem, který s Pavlem Novotným pracoval. Jeho pohled na věc je odlišný. „Pavel nikdy nedělal nic zadarmo. A nedělal nikdy nic, z čeho by nebyl prospěch. Nemuselo jít o prospěch jeho osoby, ale o prospěch celku, webu, časopisu. A za vším si vždycky stál, takže jestli si teď někdo myslí, že se Pavel změní, je to jen slabá útěcha. Nezmění. Nažene to ještě více do extrému, a až si na to lidi zvyknou, přitvrdí. ODS podle mě vůbec neví, co v něm má,“ sdělil.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí
Poslední věta je na celém vyjádření klíčová. ParlamentníListy.cz totiž hovořily s několika poslanci vládní koalice, jejichž názory na Pavla Novotného byly podobné. Taktéž negativní. S výjimkou jednoho.

„Tohle přeci není nic jiného, než rozpad ODS v přímém přenosu. Když jsme se Pavlovi na začátku smáli, bylo to dobré. Ale potom už jsme se smát přestali a začali zjišťovat, že jeho slova mají významný přesah. Nejen navenek, ale dovnitř občanských demokratů. Tudíž se domnívám, že Pavel Novotný je něco jako katalyzátor dění, urychlovač rozpadu, abych tak řekl. Pokud bude pořád takový, začne odrazovat nejen voliče, ale i členy ODS, kteří pak mohou přejít do ANO, STANu, Trikolóry. Už jen dva kroky a je to hotové. Zaprvé by se měl nechat nominovat na volebním sjezdu ODS na předsedu, zadruhé by se měl nechat zvolit předsedou. Finální fáze rozpadu ODS tím bude dovršena, což například nám vůbec nevadí,“ sdělil člen dolní komory Parlamentu naší redakci.

Že se ODS s fenoménem Novotný nedokáže sama vypořádat, není jen hodnocením politologů či politiků. Pro PL de facto totéž sdělil i nezaujatý pozorovatel, zpěvák Pavel Černocký.

„Lidé z vedení ODS (Fiala, Udženija) si vystavili vizitku vlastní hlouposti. Nechápou, že krátkodobé senzace mohou mít v dlouhodobém horizontu tragické důsledky. Fiala táhne celou ODS do zapomenutí. Nechce se mi věřit, že by ho na příštím sněmu zvolili znovu. Spolu se Stanjurou vytvořili komickou dvojici á la ‚Pat a Mat‘, a ten prcek ze Senátu Vystrčil jim zdatně sekunduje. (smích) Preference už klesají. Z původně konzervativní strany vytvořili jakýsi ‚liberálně demokratický‘ paskvil, jakousi filiálku TOP 09. To je sebevražedné. A to říkám jako bývalý volič ODS."

Nepřehlédnutelným aspektem je taktéž negativní vývoj preferencí ODS posledních měsíců. Doslova šokem pro tuto stranu musely být aktuální výzkumy agentur Phoenix research a Kantar. U první obdržela strana Petra Fialy pouhých 9 procent, u Kantaru 11,5 procenta. V obou případech se tak ocitla na třetím místě, na něž se navíc dotahuje Okamurovo hnutí SPD.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…