Už jste nakoupil deset litrů neekologické nafty, karta zablokována! Šichtařová varuje. Toto se může stát

06.04.2023 20:15 | Ze sítí

Ekonomka Markéta Šichtařová varuje, že Brusel v budoucnu plánuje úplné zrušení hotovosti. Jako zástěrka prý slouží boj proti praní špinavých peněz, ve skutečnosti ale má jít o snahu získat 100% kontrolu nad veškerým spotřebitelským chováním. Místo peněz pak prý budou lidé v šedé ekonomice používat například zlato.

Už jste nakoupil deset litrů neekologické nafty, karta zablokována! Šichtařová varuje. Toto se může stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. Markéta Šichtařová, ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance

Šichtařová ve svém posledním komentáři na serveru iDNES.cz upozorňuje na snahu Evropského parlamentu snížit horní hranici pro hotovostní transakce. Tento v zásadě nepatrný posun ale podle Šichtařové signalizuje daleko nebezpečnější trend, kterého si zatím většina veřejnosti ještě nevšimla.

„Evropský parlament chce ještě dále snižovat horní hranici pro hotovostní transakce. Aktuálně je hranice nastavena na 10 000 eur, což je přibližně 240 tisíc korun. Jenomže hospodářský výbor Evropského parlamentu chce hlasovat pro budoucí horní hranici 7 000 eur, což je v přepočtu asi 168 tisíc korun,“ informuje ekonomka.

Evropa tento tlak zdůvodňuje údajným bojem proti praní špinavých peněz. Jenomže realita je podle Šichtařové úplně jiná a jde jen o zástěrku. „Skutečným motivem je pomalý a nenápadný tlak na úplné zrušení hotovosti – a následně zavedení nejprve bezhotovostních peněz, a potom ještě o krok dál kryptoměn centrálních bank,“ tvrdí Šichtařová.

Zatím největším bojovníkem proti tomuto zrušení hotovosti je naštěstí německá centrální banka Deutsche Bundesbank. Podle ní prý „zatím neexistují žádné vědecky podložené důkazy, že by hotovostní stropy dosahovaly cíle boje proti praní špinavých peněz“, s čímž Šichtařová souhlasí.

Šichtařovou znepokojuje, že kroky k zavedení bezhotovostních měn akcelerují, ale veřejnosti je to většinou víceméně jedno, protože nerozumí rizikům z toho plynoucím. „Neuvědomuje si, že právě bezhotovostní měna je dokonalým způsobem, jak konečně ‚porazit inflaci‘ – ovšem skrze analogii měnové reformy. Pokud všechny jednotlivce a firmy donutíme držet peníze v podobě bezhotovostní, nic technicky nebrání kupříkladu zavedení 10% srážkové daně na všechny vklady. Nebo 15% záporného úroku. A tím v podstatě škrtnout část oběživa,“ radí ekonomka.

V nejhorších scénářích by centrální banka pomocí kryptoměn mohla 100% kontrolovat veškeré spotřebitelské chování. „Umožňuje to například, aby bylo spotřebiteli řečeno, že tento měsíc již nakoupil deset litrů nafty, která je neekologická, takže jeho platební karta mu bude pro další nákup zablokována. Tato technologie to umožňuje doslova na kliknutí myší. A jak víme, když nějaká technologie něco umožňuje, stane se to,“ varuje Šichtařová.

Naštěstí prý už řada lidí toto nebezpečí vnímá, a lze tak stále více sledovat růst šedé ekonomiky. „To má podobu jak rostoucí tendence plateb v hotovosti, tak i zásobování domácností i firem zlatými slitky za účelem budoucí substituce hotovosti. Můj odhad je, že pokud dojde k zákazu hotovosti, ekonomika se rychle dolarizuje (v podobě papírových bankovek) a současně začne být zlato ve zvýšené míře užíváno jako platidlo. Pochopitelně kromě toho bude bujet také barterový obchod,“ predikuje Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…