Už jste sehnali mladého Babiše, ptali se novináři policejního náměstka. Realizovali jsme všechny úkony, přišla odpověď

29.11.2018 16:59

Týmu, který vyšetřuje údajný únos syna premiéra Andreje Babiše (ANO), se podařilo realizovat všechny úkony, které si na dané období předsevzal. Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek to dnes řekl novinářům na dotaz, zda se již policii podařilo kontaktovat Andreje Babiše mladšího. Zprávu přinesla ČTK.

Už jste sehnali mladého Babiše, ptali se novináři policejního náměstka. Realizovali jsme všechny úkony, přišla odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Vondrášek připomněl, že jak prověřování údajného zavlečení Babiše mladšího na Krym, tak vyšetřování kauzy kolem farmy Čapí hnízdo, kde jsou Babiš se synem obviněni, jsou neveřejná a vyjadřovat se k nim může jen dozorující žalobce.

Vondrášek se minulý týden na tiskové konferenci postavil za práci policie, ohradil se mimo jiné proti tomu, že policie selhala v komunikaci se Švýcarskem, kde Babišův syn žije a kde má i státní občanství. Náměstek tehdy také řekl, že na vyšetřování údajného únosu pracuje tým, do něhož byl přibrán i soudní znalec k získání posudku zdravotního stavu Babiše mladšího.

„Policisté, o kterých jsem mluvil, že mají tým (...), tak opravdu ty úkony, které si předsevzali na období od posledního setkání s vámi, se podařilo realizovat. Nečekejte ale ode mě, že budu konkrétní, v obou případech může informace podávat pouze dozorující státní zástupce,“ řekl dnes Vondrášek.

Andrej Babiš mladší ve skrytě natočené reportáži serveru Seznam Zprávy obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko kvůli vyšetřování padesátimilionové dotace na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo.

Premiér to popírá, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Pokus o vyslovení nedůvěry menšinové vládě ANO a ČSSD, který ve Sněmovně kvůli informacím z reportáže vyvolala opozice, byl neúspěšný.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) před týdnem řekl, že posouzení zdravotního stavu Babišova syna je podle něj klíčové. S premiérem chtěl tehdy hovořit o tom, zda je možné, aby došlo k nějaké součinnosti ze strany rodiny, aby bylo možné posoudit zdravotní stav Andreje Babiše mladšího. Dnes ministr řekl, že s Babišem o návrhu mluvil několikrát. „On mě ujistil, že mluvil s advokáty svého syna a tu informaci jim předal, nicméně ten, kdo rozhoduje o dalším postupu, je Andrej Babiš junior sám, protože on se rozhoduje, jak bude dál postupovat,“ řekl Hamáček.

Kriminalisté údajný únos v minulosti prověřovali, případ ale ukončili s tím, že se trestný čin nestal. Radiožurnál dnes citoval z e-mailu, který Babiš mladší letos v lednu zaslal policii. Babiš v něm údajně napsal, že byl unesen na Krym a nyní se nachází na Ukrajině u své přítelkyně. Uvedl prý také, že jeho „otec potřeboval, aby zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo“.

Po zveřejnění reportáže Seznamu Zprávy začala policie údajný únos Babiše mladšího znovu vyšetřovat pro podezření z trestného činu zavlečení. Stejný server v úterý informoval, že se Generální inspekce bezpečnostních sborů zabývá tím, jak a proč kriminalisté v Praze 1 oznámení o únosu odložili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…