Už nejen Francie. Nepokoje se rozšířily i jinam

03.07.2023 12:06

MONITORING „Válka. Městské partyzánství.“ Taková slova zaznívají od francouzských policistů, kteří již šestou noc čelí násilným protestům, které vypukly minulý týden po kontroverzním policejním zákroku, při němž zemřel mladík afrického původu. Po sociálních sítích kolují videa zachycující hořící ulice a zdivočelé, rabující davy. Nepokoje se navíc ze země galského kohouta přes víkend dále rozšířily do sousední Belgie a Švýcarska. Zatímco francouzský prezident Macron z rozdmýchávání násilností obvinil počítačové hry a TikTok, mnozí kritici upozorňují na nezvládnutý problém masové migrace.

Už nejen Francie. Nepokoje se rozšířily i jinam
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protesty ve Francii

Již šest nocí zmítají francouzskými městy násilné nepokoje, které v zemi vypukly poté, co minulé úterý policista zastřelil sedmnáctiletého mladíka alžírsko-marockého původu během silniční kontroly v pařížském předměstí Nanterre. Ačkoliv byl zasahující policista krátce na to vzat do vazby pro podezření ze spáchání trestného činu, tisíce nespokojených občanů obývajících převážně nemajetná předměstí tamních velkoměst, tzv. banlieues, vyšly do ulic volajíce po spravedlnosti, přičemž se mnozí z nich začali dopouštět výtržností a rabování. Podle informací francouzského ministerstva vnitra bylo v noci ze soboty na neděli zatčeno 719 lidí a 45 příslušníků policie a bezpečnostních sborů bylo zraněno. Demonstranti prý za jednu jedinou noc stačili zapálit 577 automobilů a 74 budov. V předešlých dnech však násilnosti podle světových médií dosahovaly ještě výraznější intenzity. Po sociálních sítích kolují apokalyptická videa zachycující hořící ulice, násilné potyčky a rabování.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26119 lidí

 

 

Policejní odborové organizace Alliance Police Nationale a UNSA Police, které sdružují polovinu francouzských policistů, vydaly prohlášení, v němž označily rabující davy za „havěť“ a vyzvaly vládu prezidenta Macrona, aby bezpečnostním sborům pomohla v jejich úsilí obnovit pořádek v zemi. „Dnes jsou policisté v první linii, protože jsme ve válce… Tváří v tvář těmto divokým hordám už nestačí žádat o klid, ten musí být nastolen! Jediným politickým signálem by mělo být obnovení republikového pořádku a zamezení zadrženým ve schopnosti škodit,“ píše se ve společném vyjádření policejních odborů. „Nyní není čas na protestní akce, ale na boj proti této havěti,“ vzkazují francouzští policisté.

„Protestujeme proti stigmatizaci policistů a jejich odborů. Nebudeme nadále přijímat podobné urážky a pomluvy. To, že ‚jsme ve válce‘ je obraz každodenní skutečnosti našich kolegů. Již nečelíme městskému násilí, ale městskému partyzánství, naši kolegové proto bojují v městské válce,“ upřesnili policejní odboráři své stanovisko v dalším prohlášení poté, co se na ně snesla vlna kritiky ze strany levicových politiků obviňující strážce zákona z podněcování občanské války.

Násilné protesty se mezitím ze země galského kohouta rozšířily do sousední Belgie a Švýcarska. K násilným střetům demonstrantů s policií došlo mimo jiné ve švýcarském frankofonním městě Lausanne, kde v sobotu večer dav 100 mladých mužů raboval obchody, rozbíjel okna a házel kameny po policejních příslušnících. Výtržnosti se nevyhnuly ani belgické metropoli Brusel, kde policie přes víkend zatkla 64 lidí.

Zatímco francouzský prezident Emmanuel Macron z rozdmýchávání nepokojů obvinil počítačové hry a TikTok, jeho kritici na domácí politické scéně, jako je předsedkyně opozičního Národního sdružení Marine Le Pen či šéf strany Reconquête Eric Zemmour, jakož i mnozí komentátoři na sociálních sítích, spatřují příčiny nynějších sociálních problémů v nekontrolované masové migraci ze zemí Afriky a Blízkého východu. Téma rezonuje i u nás. „Co si Frantíci domů natahali, to tam mají. Ale pozor, Rakušan to k nám chce natahat také,“ glosoval situaci na svém facebookovém profilu 1. místopředseda Trikolory Petr Štěpánek v narážce na nedávno schválený unijní migrační pakt nařizující tzv. povinnou solidaritu v přijímání migrantů, který schválila i vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) rozhodnutí koncem minulého týdne obhajoval v Poslanecké sněmovně.

Odkazování na nepokoje v západní Evropě v debatách o migraci Vít Rakušan odmítá. „Pro násilnosti, které se odehrávají ve Francii, neexistuje omluva. Nepochybuji, že Francie situaci zvládne. Sociální problémy a nepokoje, které mohou být důsledkem nedostatečného začlenění migrantů, jsou jedním z důvodů, proč ČR odmítla povinné přijímání uprchlíků jako nefunkční model. Těm, kdo současné situace ve Francii zneužívají ke kritice migračního paktu a vykreslují apokalyptické vize konce naší civilizace, chci vzkázat, že přihřívat si politickou polívčičku nad požáry ve francouzských ulicích je zoufale ubohé,“ napsal Rakušan na twitteru v reakci na komentáře dávající současné nepokoje do spojitosti s velkorysou migrační politikou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Uvědomme si to že my jsme mnohem větší pokálenci než zbytek Evropy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 03.07.2023 14:15:34
Takže pokud by něco podobného vypuklo u nás , tak budeme hledět jak telata a čekat , že snad přijedou Blaničtí rytíři a mezi tím nám republika shoří. Proto je potřeba volit takové strany které příliv migrantů nedovolí. Pětikolka je aktér celospolečenské dekadence, ale on ten holedbající se Babiš není o nic lepší. On sice hubou bojoval proti nelegální migraci, ale podepsal s Metnarem marrákešskou smlouvu, což v praxi znamená s nelegálních migrantů udělat legální. A ti co v Evropě řádí jsou děcka legálních přistěhovalců. Takže Babiš žádná hitparáda, jen slovíčkaření na ohlupování naivních.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …