Už padla hlava. Nejenom že tam byl nelegálně, Belgie se mohla teroristy zbavit

22.10.2023 17:25

Belgický ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne (Otevření vlámští liberálové a demokraté) v pátek rezignoval v důsledku politického dopadu pondělního teroristického útoku islamisty, který zastřelil dva fotbalové fanoušky v centru Bruselu. Pachatel měl být vydán už před rokem do Tuniska. Bruselský soudce, který měl tuniskou žádost o jeho vydání na starosti, se jí však nezabýval, napsal web The European Conservative.

Už padla hlava. Nejenom že tam byl nelegálně, Belgie se mohla teroristy zbavit
Foto: wikipedia
Popisek: Belgická vlajka.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
Ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne svolal v pátek 20. října pozdě večer tiskovou konferenci, na které oznámil svou nečekanou rezignaci. Stalo se tak poté, co vyšlo najevo, že vláda nepodnikla žádné kroky v souvislosti s tuniskou žádostí o vydání radikálního islamisty, který v pondělí v Bruselu zabil dva švédské občany.

Během vyšetřování vražd z minulého pondělí se objevily „další důležité informace“, vysvětlil podle webu The European Conservative Van Quickenborne s tím, že Tunisko, domovská země vraha Abdesalema Lassoueda, podalo 15. srpna loňského roku žádost o jeho vydání.

Van Quickenborne dodal, že belgické ministerstvo spravedlnosti sice žádost předalo bruselskému státnímu zastupitelství, ale pověřený soudce se jí nezabýval, a tedy se s ní nic dál nedělo. „To je individuální chyba. Hrubá, nepřijatelná chyba s dramatickými důsledky. Ale přesto, že jde o individuální chybu, stále chci nést politickou odpovědnost. Rezignuji na svou funkci,“ sdělil Van Quickenborne.

Lassoued požádal v roce 2019 o azyl v Belgii, ale jeho žádost byla zamítnuta a v roce 2020 mu bylo nařízeno opustit území. Poté kontakt mezi ním a úřady téměř neexistoval. V roce 2022 bruselská policie poprvé zaznamenala známky možné Lassouedovy radikalizace poté, co v místní mešitě v Schaarbeeku kázal. Později následovalo další vyšetřování státní bezpečnosti, které však dospělo k závěru, že Lassoued by neměl skončit na belgickém seznamu extremistů OCAD.

„Respekt za jeho politickou odvahu,“ reagoval premiér a stranický kolega Alexander De Croo na síti X. De Croo rovněž oznámil, že na sobotu 21. října svolá zasedání vlády, aby se vneslo jasno.

Po rezignaci Van Quickenborna opouští již tak vratkou Vivaldiho koaliční vládu jedna z opor středopravicové strany Otevření vlámští liberálové a demokraté. Předseda strany Vlaams Belang Tom Van Grieken v tiskovém prohlášení uvedl, že Van Quickenbornova rezignace je „jediným logickým závěrem“: „Je zřejmé, že se stalo strašně moc zásadních chyb, které útok umožnily. Selhání belgického státu stálo životy. A co je ještě důležitější, dokud nedojde k razantní změně kurzu, může se to opakovat. S Van Quickenbornovou rezignací tato hrozba nezmizela,“ sdělil Van Grieken.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bruselský soudce, který měl tuniskou žádost o vydání na starosti, se jí však nezabýval, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 22.10.2023 18:47:54
BruSSelský soudce je buď liberál nebo vítač. Mimoto je také vrah, protože svou (záměrnou?) liknavostí zapříčinil vraždu 2 lidí.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…