Už padla hlava. Nejenom že tam byl nelegálně, Belgie se mohla teroristy zbavit

22.10.2023 17:25 | Zprávy

Belgický ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne (Otevření vlámští liberálové a demokraté) v pátek rezignoval v důsledku politického dopadu pondělního teroristického útoku islamisty, který zastřelil dva fotbalové fanoušky v centru Bruselu. Pachatel měl být vydán už před rokem do Tuniska. Bruselský soudce, který měl tuniskou žádost o jeho vydání na starosti, se jí však nezabýval, napsal web The European Conservative.

Už padla hlava. Nejenom že tam byl nelegálně, Belgie se mohla teroristy zbavit
Foto: wikipedia
Popisek: Belgická vlajka.

Ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne svolal v pátek 20. října pozdě večer tiskovou konferenci, na které oznámil svou nečekanou rezignaci. Stalo se tak poté, co vyšlo najevo, že vláda nepodnikla žádné kroky v souvislosti s tuniskou žádostí o vydání radikálního islamisty, který v pondělí v Bruselu zabil dva švédské občany.

Během vyšetřování vražd z minulého pondělí se objevily „další důležité informace“, vysvětlil podle webu The European Conservative Van Quickenborne s tím, že Tunisko, domovská země vraha Abdesalema Lassoueda, podalo 15. srpna loňského roku žádost o jeho vydání.

Van Quickenborne dodal, že belgické ministerstvo spravedlnosti sice žádost předalo bruselskému státnímu zastupitelství, ale pověřený soudce se jí nezabýval, a tedy se s ní nic dál nedělo. „To je individuální chyba. Hrubá, nepřijatelná chyba s dramatickými důsledky. Ale přesto, že jde o individuální chybu, stále chci nést politickou odpovědnost. Rezignuji na svou funkci,“ sdělil Van Quickenborne.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bruselský soudce, který měl tuniskou žádost o vydání na starosti, se jí však nezabýval, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 22.10.2023 18:47:54
BruSSelský soudce je buď liberál nebo vítač. Mimoto je také vrah, protože svou (záměrnou?) liknavostí zapříčinil vraždu 2 lidí.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…