Už prý nepůjdete "do Tesca", ale "k Babišovi". Ministr díky tomu ovládne celé potravinářství

04.09.2015 15:34

Andrej Babiš chce podle nejnovějších informací koupit obchodní řetězec Tesco. Podle serveru Aktuality.sk má jeho fond Hartenberg v plánu rozdělit si trh s firmou Diligentia R.C. Ještě na jaře však Babiš tvrdil, že Tesco nechce. Informuje server iDNES.cz

Už prý nepůjdete "do Tesca", ale "k Babišovi". Ministr díky tomu ovládne celé potravinářství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Babišův fond Hartenberg, řízený Jozefem Janovem, bývalým investorem skupiny Penta, si chce rozdělit trh s firmou Diligentia, R.C., která provozuje hypermarkety Terno a prodejny Moja samoška. Janov se však k situaci nevyjádřil.

Tesco má v České republice přes 200 poboček a 14 tisíc zaměstnanců, na Slovensku jich je 155 a zaměstnávají na 10 tisíc lidí.

Na Slovensku působí firma Diligentia, R.C. již tři roky a mimo jiné přebrala i síť prodejen Hypernova, z nichž chce letos zhruba třetinu zavřít. Za firmou přitom stojí neprůhledná struktura vlastníků a dalších firem a jejím jednatelem je Michal Holík, který působil ve skupině J&T.

Celý text zde

V případě, že by Andrej Babiš získal obchodní řetězec Tesco, ovládl by celý potravinářský průmysl od výroby po samotný prodej koncovým zákazníkům. Malobchodní prodejny jsou totiž tím posledním, co mu v současnosti chybí k tomu, aby „obhospodařoval celý dodavatelský řetězec“.

Podle slovenských médií uvažuje společnost Tesco o odchodu z některých zemí střední Evropy. To se týká i České republiky a Slovenska, jelikož se firma dostala do největších ztrát za svoji skoro stoletou historii.

reklama

autor: spa

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…