Už se to hýbe! Režisér spokojeně kouká na Kalouska a spol. a Zemanovu cestu do Ruska

16.11.2017 6:45

Režisér a producent David Martínek se rozepsal o škodlivoti protiruských sankcí a o neschopnosti opozice, která teď s podporou médií jen „kvičí“, ale jinak nepřináší nic, čím by přilákala voliče. Díky tomu je dnes Andrej Babiš (ANO) tak populární. I sám Martínek je rozhodnut ho podporovat. Babiš podle jeho názoru představuje skutečnou alternativu vůči dosavadnímu rozkrádání státu .

Už se to hýbe! Režisér spokojeně kouká na Kalouska a spol. a Zemanovu cestu do Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala řádná schůze sněmovny. Poslanci měli projednat zákon o univerzitních nemocnicích a poslaneckou předlohu o státních svátcích

Prezident Miloš Zeman míří do Ruska a bere s sebou početnou družinu podnikatelů. Podle producenta a režiséra Davida Martínka se není co divit. Čeští podnikatelé cítí, že se v Rusku mohou prosadit. Na západě prý naše montovny nemají šanci. Západ má před námi náskok v technologiích a tamní trh je stejně plně nasycen, takže svou šanci podnikatelé vidí hlavně v Rusku. Podle Martínka je proto škoda, že byly přijaty protiruské sankce, protože našim podnikatelům škodí.

Anketa

Na kterém trhu může dle vás nejvíce růst český export?

2%
91%
2%
1%
1%
hlasovalo: 7009 lidí

„Sankce poškodily celou Evropu. Nevyřešily nic a tak jako tak skončí naprostým fiaskem. Měly jen prohibiční charakter a dobře posloužily leda ke zpomalení evropských ekonomik,“ vyjádřil svůj názor producent a režisér na sociální síti Facebook, kde sdílel článek Hospodářských novin.

Nezůstal ale jen u zahraniční politiky. Svou pozornost obrátil i k politice domácí. Především k tzv. Demokratickému bloku ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN byl Martínek ještě kritičtější než k protiruským sankcím.

„V kontextu domácích událostí je zřejmé, jak mimózní byly a jsou reakce politiků, kteří tady dosud dělali mezinárodní politiku a vytvářeli podmínky pro byznys, stát i společnost. Dnes Kalouskovy partaje stvořily Náhradní frontu. Neumím si představit, co by probíhalo v médiích, kdyby Náhradní fronta před dvěma týdny vyhrála volby. Patrně by Zemana vytáhli z vládního speciálu a vyváleli v asfaltu a peří. Naštěstí to dopadlo alespoň tahle, a tak mají ti, co chtějí pracovat, šanci dělat, co je potřeba,“ pochvaloval si Martínek.

Na práci má prý čas i opozice. Od opozice producent a režisér očekává, že přinese nějaké nové myšlenky, svěží nápady, alespoň v porovnání s tím, co nabízí manažerské řízení státu, jaké prosazuje Andrej Babiš. Jeho model má své limity, ale opozice bohužel nedokázala přijít s ničím lepším. Posledních sedmadvacet let se prý „opozice“ vlastně nemusela snažit. Opozice to podle producenta a režiséra vlastně ani nebyla.

„Po revoluci zemi ovládly strany, které po 26 letech přestaly mít přirozenou konkurenci. Pokud se nějaká objevila, dříve nebo později ji prostřednictvím spřízněných médií odstavily od případného podílu u moci. Tak to prostě bylo. Jak se ale ukázalo, v případě Babiše se skutečná konkurence dostavila. To je stav, na který si budou muset tradiční partaje tak trochu zvyknout. Možná by bylo fajn sesednout se v sekretariátech a skutečnou opozici vytvořit,“ doporučil.

„Nečekám od opozice, od stran, které svou existenci založily na výprodeji eráru, pohodlném peskování oponentů prostřednictvím vlivu v médiích a mistrovském obstruování jak ve vzájemném soupeření o přízeň klientů, tak v samotném chodu státu, žádné zázraky. Předpokládaný povolební scénář postavený na kvikotu o ‚ohrožení demokracie‘ se realizuje. Nepřekvapivě. Tenhle folklór tady bude trvat nejméně do dalších voleb,“ pokračoval.

David Martínek prý přesto neztrácí naději. Dřív nebo později se v opozici objeví noví lidé, kteří přinesou nové myšlenky. Myšlenky, které budou v mnohém lepší než model, který nabízí Babiš.

David Martínek doslova napsal:

Zemanova podnikatelská mise v Rusku zaznamenává obrovský zájem. Je to pochopitelné. Exportní potenciál země, postavený na produkci montoven a výrobě komponent, v dlouhodobém horizontu nikam nevede. Pokud chceme vytvářet komplexní moderní technologie a stroje, tak jako za první republiky, nebo i za komunistů, musíme se dostat na trhy, kde existuje reálná šance tyto české technologie prosadit.

Na západě nehrozí. Minimálně dvacetiletý předstih západní konkurence, plná a dokonalá saturace západních trhů, velikost, síla, potenciál a know-how tamních koncernů, jejich ukotvení v infrastruktuře a také nenápadná podpora ze strany západních vlád, to všechno staví české firmy jen do role doplňkových účastníků tendrů. Maximálně levných dodavatelů dílců.

Tak to, bohužel, zatím je.

Ale dá se to změnit.

Další věcí jsou sankce. Sankce poškodily celou Evropu. Nevyřešily nic, a tak jako tak skončí naprostým fiaskem. Měly jen prohibiční charakter a dobře posloužily leda ke zpomalení evropských ekonomik. Pro NED nejspíše dobré, ale pro Evropu je to katastrofa.

V kontextu domácích událostí je zřejmé, jak mimózní byly a jsou reakce politiků, kteří tady dosud dělali mezinárodní politiku a vytvářeli podmínky pro byznys, stát i společnost. Dnes Kalouskovy partaje dnes stvořily Náhradní frontu.

Neumím si představit, co by probíhalo v médiích, kdyby Náhradní fronta před dvěma týdny vyhrála volby. Patrně by Zemana vytáhli z vládního speciálu a vyváleli v asfaltu a peří.

Naštěstí to dopadlo alespoň tahle, a tak mají ti, co chtějí pracovat, šanci dělat, co je potřeba.

A pojďme k oné opozici.

Opozice má v demokracii zásadní roli. Princip střídání vlád, politická konkurence, je hybným momentem pro neustálou inovaci. My se to tady teprve učíme. Po revoluci zemi ovládly strany, které po 26 letech přestaly mít přirozenou konkurenci. Pokud se nějaká objevila, dříve nebo později ji prostřednictvím spřízněných médií odstavily od případného podílu u moci.

Tak to prostě bylo.

Jak se ale ukázalo, v případě Babiše se skutečná konkurence dostavila. To je stav, na který si budou muset tradiční partaje tak trochu zvyknout.

Možná by bylo fajn sesednout se v sekretariátech a skutečnou opozici vytvořit.

Opozice je především o receptech, projektech a konkrétních postupech, které ve výsledku přinesou užitek lidem. Jestliže se nelíbí Babiš, klíčem není okopávat mu kotníky, obstruovat sestavení vlády a opakovat neustále tytéž vzorce, postavené na strašení domnělými nebezpečími.
Klíčem je práce. Schopnost pracovat, tvořit, jednat.

Nečekám od opozice, od stran, které svou existenci založily na výprodeji eráru, pohodlném peskování oponentů prostřednictvím vlivu v médií a mistrovském obstruování jak ve vzájemném soupeření o přízeň klientů, tak v samotném chodu státu, žádné zázraky.
Předpokládaný povolební scénář, postavený na kvikotu o "ohrožení demokracie" se realizuje. Nepřekvapivě. Tenhle folklór tady bude trvat nejméně do dalších voleb.

Nicméně. Myslím, že bude trvat alespoň dva roky, než se z opozičních stran vynoří první nápady. Kdy se objeví další lidé, kteří se začnou ptát po smyslu transformace ekonomik, proměny společnosti, nástupu nových technologií. Kdy začnou přicházet s konkrétními recepty, projekty a myšlenkami. V tom vidím roli opozice. Ve schopnosti nalézat mnohem lepší řešení, než jaký nabídne eticky a kulturně limitovaný manažerský model pro řízení státu.

Na druhou stranu, v porovnání s tím, co v tuhle chvíli (ne)nabízí opozice, je Babiš prostě lepší. V tuhle chvíli. Je ve slabé konkurenci myšlenek a znalosti postupů a efektivního řízení jednookým králem. Proto jej budu v tuhle chvíli podporovat. Ale skutečně se těším, až se začnou objevovat lidé, kteří společenské paradigma začnou formovat jiným, modernějším směrem.

To přijde.

A poznámka: Že se tak pomalu začíná dít, vidím i ve faktu, kdy můžu bez uzardění a obvyklého kroucení hlavou nasdílet i článek z Bakala News. Nenašel jsem v něm nic lživého, dehonestujícího, odpudivého. Jen čistou zprávu a fakta.
Fajn. Ledy se začínají hýbat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…