Už to leze: Jak to bylo s Dominikem Ferim. Po letech a naplno

31.05.2022 10:04 | Ze sítí

Bývalý politik Miroslav Kalousek opět rozvířil kauzu Dominika Feriho. Prý nedokáže navěky odsoudit mladého kluka, který dle jeho slov „neunesl svou slávu“. Ale prý ho nikdy neměl rád. A pozastavoval se nad tím, že je dnes asi jediný, kdo se Feriho zastává. „Nechtěl jsem, aby kandidoval a nechtěl jsem ho mít ‚ikonou mladých‘ v TOP 09. Zůstal jsem však v menšině. Je mi ale zle ze všech jeho ‚podporovatelů‘, kteří ho dnes neznají,“ řekl a dodal, že právě oni Feriho vyprodukovali.

Už to leze: Jak to bylo s Dominikem Ferim. Po letech a naplno
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

Anketa

Co soudíte o Dominiku Ferim? (Ptáme se od 31.5.2022)

hlasovalo: 9012 lidí
Není to tak dávno, co Česko oběhla zpráva o hospitalizaci bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho včetně fotografií a spekulací, že se měl pokusit o sebevraždu. Feri je obviněn ze znásilnění. Z fotografií pořízených v nemocnici byla řada lidí znechucena, do aféry se vložil i bývalý bulvární novinář a starosta Řeporyjí Pavel Novotný.

Kauzu včera znovu rozvířil svou narážkou bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „O víkendu se zastavím na Vyšehradě s kyticí  pro W. Matušku. Řeknu mu tam, jakou má kliku, že píseň ‚Sbohem lásko‘ nezpívá dnes. Té dívce bylo 16, na řasách měla slzy jako hrách a jak šel čas, tak pořád rozdával jenom pláč. Dneska by ho #meetoo ukamenovalo,“ poznamenal.

Což si někteří komentující vyložili jako obranu Dominika Feriho. „Prostě na rovinu napište, jak tomu Ferimu fandíte, je to pro vás borec,“ vyzvala Kalouska Barbora Rabasová. A Kalousek začal vyprávět: „Ne. Nikdy jsem ho neměl rád a jeho ‚manýry‘ podporované tiskovinami jako Respekt jsem pokládal za nepřijatelné. Nedokážu ale v sedmé dekádě svého života odsoudit navěky chytrého kluka, který neunesl vlastní slávu.“

Bývalý ministr se pak tématu začal věnovat hlouběji. „Kdysi jsem založil TOP 09. Pak přišlo to, co přijít muselo: generační averze. Přijal jsem to s pokorou. Ale proč jsem dnes jediný, kdo se zastává dosud nevinného kluka Dominika Feriho a nechce ho nechat lynčovat? Protože mi vždycky šlo o věcné řešení a ne o mediální obraz,“ prohlásil.

Za tento příspěvek se pak do něho pustili komentátoři HN Martin Fendrych a Petr Honzejk. „Konstrukce tweetu podivuhodná, od otce zakladatele 5% strany k obránci nikým nelynčovaného… A vskutku MK ‚nikdy nešlo o mediální obraz‘? Tohle je vtip posledních dvou minutek… Politikovi jde o mediální obraz, je-li politikem,“ mínil Fendrych a Kalousek odpovídal, že teď, když už politik není, tak mu o mediální obraz nejde. „Jenom bych rád rozbíjel mediální kýče (obrazy), které budovali bývalí politici, potom novináři a dnes zase politici, jako Vy,“ svěřil se.

„Díky za upozornění, že z pohledu trestního práva je DF nevinný. Vyvolávání sympatií k němu používáním pozitivních emocí nabitého výrazu ‚kluk‘ a absurdně přestřeleného termínu ‚lynč‘ je přesně tím vytvářením mediálního obrazu, o který Vám ‚nikdy nešlo‘,“ analyzoval Honzejk. „Ten člověk je, pane Honzejku, z hlediska našeho právního řádu nevinný, dokud nebude odsouzen. Nebude-li nikdy odsouzen, omluvíte se mu? Je historickým paradoxem, že se ho zastávám zrovna já. On míval zcela opačné reflexy. Leč já si právního státu vážím víc, než jeho i Vás,“ oplatil mu Kalousek.

A Kalousek se k tématu vrátil ještě jednou. „Aby mně bylo jasně porozuměno: Nebyl jsem to já, kdo toho chlapce preferoval. Nechtěl jsem, aby kandidoval a nechtěl jsem ho mít ‚ikonou mladých‘ v TOP 09. Zůstal jsem však v menšině. Je mi ale zle ze všech jeho ‚podporovatelů‘, kteří ho dnes neznají. On je jejich produktem,“ dodal na vysvětlenou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…