Už to na Hradě nebude dlouho trvat, posteskl si na narozeninách Klaus

20.06.2012 8:29

V úterý 19. června, v den 71. narozenin prezidenta republiky Václava Klause, proběhl již 85. koncert z cyklu Jazz na Hradě.

Už to na Hradě nebude dlouho trvat, posteskl si na narozeninách Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Koncert se tentokráte uskutečnil podle plánu na terase Jízdárny Pražského hradu, což  je proti zažité klimatické hradní tradici. V minulosti totiž bývalo na Klausovy narozeniny pravidelně ošklivo. Například předloni musel být koncert přesunut do Španělského sálu.

Konečně nastalo globální oteplení

„Nedokážu si to jinak vysvětlit, ale asi moc zlobím to globální oteplování, že je na mé narozeniny v poslední době vždycky zima,“ povzdechnul si tehdy Klaus.

Vloni to dopadlo podobně. „Když si budete něco plánovat, tak je již železným pravidlem, že na narozeniny pana prezidenta prší a je ošklivě," vtipkovala na loňských kulatých narozeninách moderátorka jazzu.

Letos se za dobré, globálně teplé počasí pro Klause modlili snad všichni zelení společně s Evropskou komisí a „europrezidentem“ Hermanem van Rompuyem dohromady a i když ráno pršelo, večer bylo na terase jízdárny příjemně. A zážitek z hudby ještě umocňoval krásný výhled na chrám sv. Víta.

Počasí dostalo rozum. A vydrželo

Dorazil například i americký velvyslanec Norman Eisen, či předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS, která však o Hrad bojovat nebude a pořádání Jazzu na Hradě tak nepřevezme.

„Datum 19. června je velmi zajímavé, co se týče cyklu Jazz na Hradě, protože v tento den se většinou odehrává červnový koncert. Všechny byly úžasné, báječné, ale tenhle bude v něčem jiný. To, že má pan prezident narozeniny, samozřejmě zůstává stejné. Všichni mu určitě gratulujeme. Ale jiný je v tom, že po letech se konečně podařilo tento narozeninový koncert uspořádat venku pod širým nebem, takže počasí dostalo rozum, doufám, že to vydrží a že jsem to nezakřikla,“ uvedla večer moderátorka. A počasí vydrželo, i když se trochu zvedal vítr.

Už to dlouho nebude trvat

Pak tradičně zahájil koncert sám oslavenec. Byl to poslední koncert z Jazzu na Hradě, při kterém mohl oslavit své narozeniny. Pokud ho nahradí v prezidentské funkci jeho tajemník Ladislav Jakl, je dost možné, že Jazz na Hradě bude nahrazen festivalem Pivo na Hrad, což by také nemuselo být vůbec špatné.

„Dobrý večer, dámy a pánové. Nejdřív musím poděkovat za to zatleskání k těm mým narozeninám. Je to luxus, aby měl člověk narozeniny a dostal k tomu jako dárek takovýto koncert. To je mimořádná věc a už to dlouho nebude trvat. Takže už si od toho oddychnete, takže bude určitě následovat něco dalšího a hodnotnějšího tady na tom Pražském hradě. Děkuju, že jste všichni přišli a děkuju, že tady máme našeho známého velkého jazzového hudebníka Jiřího Mráze, kterého zde sice nemáme poprvé, myslím, že už je tu asi po čtvrté, nebo po šesté dokonce. Ale nikdy tady neměl svou skupinu. Tohle je poprvé jeho výběr a jeho kvartet, takže my se, Jirko, moc těšíme a přeji vám hezký jazzový večer,“ řekl Klaus.

Pak již proběhl samotný koncert. Vystoupil kvartet známého kontrabasisty Jiřího Mráze. Na tenor saxofon hrál Rich Perry, na bicí Joey Baron a na klavír David Hazeltine. Kapela hrála asi hodinu a půl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …