Už to nejde zastavit. Zdrcující info od expertů o koronaviru

27.02.2020 10:04

Pandemie koronaviru už je nevyhnutelná, varují zdravotní experti z USA poté, co se čínský koronavirus rozšířil vedle Asie i po Evropě, v Austrálii a obou Amerikách.

Už to nejde zastavit. Zdrcující info od expertů o koronaviru
Foto: Repro Youtube
Popisek: Varování čínské sestry ohledně infekce koronavirem

Anketa

Máte rádi Zuzanu Čaputovou?

hlasovalo: 20760 lidí
Během středy v Asii přibyly stovky lidí nově nakažených koronavirem. Onemocněl i jeden americký voják. Podle vědců ze Spojených států už je pandemie koronaviru v podstatě nevyhnutelná, píše agentura Reuters.

Není otázkou jestli, ale kdy (pandemie) propukne a kolik lidí bude nakaženo,“ uvedla Anne Schuchatová, zástupkyně ředitele Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). CDC je přední národní institut Spojených států amerických pro veřejné zdraví. Jen ve Spojených státech je v tuto chvíli evidováno 57 nakažených.

Podle Světové zdravotnické organizace je třeba rychle reagovat, jinak se pandemii skutečně nepodaří zabránit.

V Číně, kde se koronavirus v podobě z roku 2019 objevil v jako první zemi, je nakaženo přes 78 tisíc lidí. Nemoci podlehlo víc než 2 700 občanů. V Jižní Koreji v tuto chvíli hlásí přes 1 200 případů. Japonský premiér Šinzó Abe požádal své spoluobčany, aby po dobu nejméně dvou týdnů co nejvíc omezili účast na veřejných akcích. Pokud by se nepodařilo koronavirus dostat v Japonsku pod kontrolu, byly by ohroženy i letní olympijské hry, které mají letos proběhnout právě v ostrovním císařství.

V Íránu zemřelo už 19 lidí, což je nejvíce obětí mimo pevninskou Čínu. Kuvajt hlásí 18 nemocných, jde o 18 navrátilců z Íránu.

V Itálii zemřelo na koronavirus už 11 lidí. Na Apeninském poloostrově bylo nahlášeno už 323 případů.

Corriere della Serra napsal, že prvním nemocným v zemi byl osmatřicetiletý amatérský fotbalista Mattia, který navštívil nemocnici s podezřením na zápal plic. Až po 36 hodinách lékaře napadlo udělat mu testy na koronavirus. Celých 36 hodin ale pacient volně debatoval s lékaři i sestrami, kteří se nijak nechránili. Po zmíněných 36 hodinách v nemocnici nastal chaos. Českým čtenářům informace zprostředkoval server Novinky.cz.

Z Itálie se virus rozšířil i do dalších zemí: do Rakouska, do Chorvatska, Rumunska, Španělska i Švýcarska. Ve Francii se objevilo 17 nemocných. Dva lidé zemřeli. V Rakousku byly uzavřeny hned dva hotely. V jednom z domů zemřela italská občanka. Před ním stojí i auta s českými SPZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …