Už to začalo. „Prostě nebudeme mít elektřinu.“ Vylezly horší věci než vrácené poplatky

07.11.2023 15:00 | Monitoring

Energetický expert a akcionář ČEZ Michal Šnobr byl hostem podcastu nového projektu Datarun. Varoval, že to, co říkají premiér Fiala a šéf ČEZ Daniel Beneš, nelze brát jako bernou minci. Ale hlavní problém bude v tom, jak se Evropa bude snažit přejít na obnovitelnou energetiku. „Prostě nebudeme mít elektřinu,“ zhodnotil současné plány na odstavení uhelných elektráren. Nakonec si prý budeme muset pomoci sami.

Už to začalo. „Prostě nebudeme mít elektřinu.“ Vylezly horší věci než vrácené poplatky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Komín uhelné elektrárny , ilustrační foto

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Šnobr uvedl, že největší skok v ceně elektřiny bude kvůli tomu, že politici zrušili „obrovskou výhodu“ spotřebitelů, že se z rozpočtu platily jak regulační poplatky, tak příspěvky na obnovitelné zdroje (OZE). Dodal, že chápe, že si vláda uvědomuje, že tyto věci nemůže dlouhodobě táhnout z rozpočtu, tedy byly do ceny navráceny.

Ale také se podle akcionáře ČEZ začíná ukazovat, že pohádka o levných obnovitelných zdrojích končí. Naopak se ukáže, že vůbec nebudou levné, budou velmi drahé. Ne vše, co se týká rozvoje obnovitelných zdrojů, se projeví v ceně elektřiny, protože ta je podle Šnobra do značné míry dotovaná. Ale projeví se v regulované složce. „Naše rozvodná síť v ČR byla připravená na tu starou energetiku,“ řekl s tím, že se jedná o velké zdroje soustředěné v jednom místě. Jenže teď vyrábí elektřinu každý, kdo má na střeše solární panely. Což ovšem vyžaduje obrovské investice do distribuční sítě. Šnobr poukázal i na to, že jsme v období, kdy zdražuje všechno. A je si jist, že nakonec budou platit spotřebitelé, tedy domácnosti a firmy.

Že se zdraží jenom o pár procent nebo konkrétně o 2 %, jak tvrdí premiér Fiala a šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš, to podle Šnobra nemůže nikdo s jistotou říct. Chápe, že se oba snaží uklidnit veřejnost a firmy. Ale natvrdo říkat, že spotřebitelům nezdraží, je „hodně odvážné“. Sice prý budou tací, kterých se změny nedotknou. Ale pak tu budou ti, kterým například skončí fixace ceny. Takže takto paušálně prohlašovat, že se ceny nezvednou, nelze.

Šnobr upozornil, že čím více se bude tlačit na rozvoj obnovitelných zdrojů, tím větší bude tlak na distribuční společnosti, aby investovaly do modernizace sítě, a ty pak náklady přenesou na zákazníky, kterým poroste cena z regulované složky elektřiny. „Ta poroste mnohem rychleji, než jsme byli v minulých letech zvyklí,“ prohlásil. A dodal, že rokem 2021 definitivně skončilo období, kdy elektřina stále 30, 40 nebo i 50 eur za megawatthodinu. „A přehoupli jsme se do období, kdy se bude pohybovat mezi 100 až 150 eury (2 400 až 3 700 Kč),“ doplnil s tím, že to vytvoří novou spotřebitelskou cenu energie. Konflikt na Ukrajině byl pak podle Šnobra jen urychlovačem vývoje. Místo několika roků se změna odehrála z měsíce na měsíc.

Navíc bude těžké tuto cenu předvídat. Nyní například cena za budoucí dodávku elektřiny poklesla, protože se snížila cena emisních povolenek. Jak Šnobr připomenul, ještě dlouho se bude elektřina v Evropě vyrábět v uhelných a plynových elektrárnách. Tudíž bude záležet na ceně povolenky. Ta teď padá, protože ekonomika také, zvláště ta německá. Ale co bude za rok, dva nebo tři nelze říci.

Další problém je plyn. Na současnou zimu sice zásoby jsou, podle Šnobra to však není vyřešeno dlouhodobě. Upozornil, že už budeme na světovém trhu se zkapalněným plynem. A pokud se na něm stane cokoliv, například nějaký konflikt, tak to ovlivní i nás.

Podle Šnobra budou chybět i výrobní zdroje. „Pokud chceme odstavovat uhelné elektrárny tempem, o jakém mluví politici, tak se dostaneme do situace, že prostě nebudeme mít elektřinu. A když něco není, je to drahé,“ vysvětlil polopaticky. Padla otázka, co zabrání tomu, že na společném evropském trhu budou všichni chtít nakupovat, ale nikdo nebude chtít vyrábět. „Nic,“ zhodnotil analytik, že žádný plán, jak rozvíjet společnou evropskou energetiku, neexistuje. Dodal, že všichni jsou tlačeni do jedné politiky přes ideologické termíny. Jako zásadní chybu vidí u politiků tendenci řešit pětiletky, desetiletky a tak dále. Chybějí totiž propočty, kdo bude elektřinu mít a komu ji bude posílat.

Míní, že národní energetiky si nakonec budou muset pomoci samy. Je totiž těžké hledat někoho, od koho by se za deset let dala dovážet elektřina. A kvůli nedařícím se energetickým plánům pak byly posledních dvacet let zanedbávány energetické investice. „Teď se ukazuje, že velmi těžko budeme realizovat ty investice na následujících pět až deset let. A možná to poslední, co nám zbývá, tak se budeme muset přikrčit a říct: Ano, ty uhelné elektrárny neodstavíme v roce 2028 nebo 2035, ale až v roce 2040 nebo až budeme mít náhradu,“ pravil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hona, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Fišer , 07.11.2023 15:50:59
Je tragédií mít vládu, která nechápe, že uhelné elektrárny můžeme vyřadit z provozu až tehdy, kdy budeme mít za ně náhradu. Stejně jako nechápe mnoho a mnoho dalších věcí. Bohužel, v celé EU je ekonomika řízena ideologií a nikoli zdravým rozumem a naše vláda všechny ideologické záměry plní se svazáckým nadšením a věří že si tím zajistí přízeň globálních elit. NEZAJISTI´ !!! Až splní svoji špinavou úlohu neštěkne po ní ani pes.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…