Už to začalo. „Prostě nebudeme mít elektřinu.“ Vylezly horší věci než vrácené poplatky

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
07.11.2023 15:00 | Monitoring

Energetický expert a akcionář ČEZ Michal Šnobr byl hostem podcastu nového projektu Datarun. Varoval, že to, co říkají premiér Fiala a šéf ČEZ Daniel Beneš, nelze brát jako bernou minci. Ale hlavní problém bude v tom, jak se Evropa bude snažit přejít na obnovitelnou energetiku. „Prostě nebudeme mít elektřinu,“ zhodnotil současné plány na odstavení uhelných elektráren. Nakonec si prý budeme muset pomoci sami.

Už to začalo. „Prostě nebudeme mít elektřinu.“ Vylezly horší věci než vrácené poplatky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Komín uhelné elektrárny , ilustrační foto

Šnobr uvedl, že největší skok v ceně elektřiny bude kvůli tomu, že politici zrušili „obrovskou výhodu“ spotřebitelů, že se z rozpočtu platily jak regulační poplatky, tak příspěvky na obnovitelné zdroje (OZE). Dodal, že chápe, že si vláda uvědomuje, že tyto věci nemůže dlouhodobě táhnout z rozpočtu, tedy byly do ceny navráceny.

Ale také se podle akcionáře ČEZ začíná ukazovat, že pohádka o levných obnovitelných zdrojích končí. Naopak se ukáže, že vůbec nebudou levné, budou velmi drahé. Ne vše, co se týká rozvoje obnovitelných zdrojů, se projeví v ceně elektřiny, protože ta je podle Šnobra do značné míry dotovaná. Ale projeví se v regulované složce. „Naše rozvodná síť v ČR byla připravená na tu starou energetiku,“ řekl s tím, že se jedná o velké zdroje soustředěné v jednom místě. Jenže teď vyrábí elektřinu každý, kdo má na střeše solární panely. Což ovšem vyžaduje obrovské investice do distribuční sítě. Šnobr poukázal i na to, že jsme v období, kdy zdražuje všechno. A je si jist, že nakonec budou platit spotřebitelé, tedy domácnosti a firmy.

Že se zdraží jenom o pár procent nebo konkrétně o 2 %, jak tvrdí premiér Fiala a šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš, to podle Šnobra nemůže nikdo s jistotou říct. Chápe, že se oba snaží uklidnit veřejnost a firmy. Ale natvrdo říkat, že spotřebitelům nezdraží, je „hodně odvážné“. Sice prý budou tací, kterých se změny nedotknou. Ale pak tu budou ti, kterým například skončí fixace ceny. Takže takto paušálně prohlašovat, že se ceny nezvednou, nelze.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hona, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Fišer , 07.11.2023 15:50:59
Je tragédií mít vládu, která nechápe, že uhelné elektrárny můžeme vyřadit z provozu až tehdy, kdy budeme mít za ně náhradu. Stejně jako nechápe mnoho a mnoho dalších věcí. Bohužel, v celé EU je ekonomika řízena ideologií a nikoli zdravým rozumem a naše vláda všechny ideologické záměry plní se svazáckým nadšením a věří že si tím zajistí přízeň globálních elit. NEZAJISTI´ !!! Až splní svoji špinavou úlohu neštěkne po ní ani pes.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…