Už tři měsíce nemáme ropu z Ruska. Možná kvůli Temelínu

11.07.2012 22:18

Dodávky ropy ruským ropovodem Družba do Česka jsou již více než tři měsíce na minimu. Dovozci nahrazují výpadek dodávek západním ropovodem IKL a s ruskými obchodníky již několik měsíců vyjednávají o cenách. Podle serveru iDNES.cz by se mohlo jednat o nátlak kvůli dostavbě jaderné elektrárny Temelín.

Už tři měsíce nemáme ropu z Ruska. Možná kvůli Temelínu
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Východní cestou teče do ČR jen zlomek celkového objemu ropy, což je významná změna proti předchozím rokům, kdy dovoz z východu dominoval. Experti se pozastavují zejména nad způsobem přidělování vývozních kvót pro ruskou ropu.

Ropovodem Družba nyní proudí asi 70 tisíc tun ropy měsíčně. Běžný objem dodávek z východu byl dříve zhruba pětinásobně vyšší. Západním ropovodem přes Ingolstadt putuje měsíčně asi 500 tisíc tun ropy. "Dodávky na srpen a září jsou předmětem jednání, která v současnosti probíhají," uvedl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Česká strana se podle českého velvyslance pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky snaží situaci hodnotit pragmaticky a nespojovat přístup ruských ropných firem například s tendrem na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, kde je jedním z uchazečů česko-ruské konsorcium. "Nemůžeme ale nevidět, co se děje," dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…