Už žádná naivita proti Rusku. Žádný prostor Moskvě na světové scéně, naznačuje komentátor Marjanovič

29.09.2014 10:26

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dal podle komentátora MF Dnes včera najevo svou frustraci z toho, že se Rusko ocitá na vedlejší koleji světové politiky. Zároveň Teodor Marjanovič varuje Západ a zejména USA, aby opět nenastolily kurz obamovské naivity.

Už žádná naivita proti Rusku. Žádný prostor Moskvě na světové scéně, naznačuje komentátor Marjanovič
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Teodor Marjanovič  se v MF Dnes zabývá včerejším vyjádřením ruského ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova. Rusko by podle něj mělo modernizovat svůj arzenál jaderných a konvenčních zbraní, který je již zastaralý. Uvedl to mimo jiné v rozhovoru s ruskými médii. Řekl také, že by se od základů měly změnit vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy.

Komentátor deníku podle svých slov čte mezi řádky Lavrovova vyjádření. Kreml podle něj zjišťuje, „že si sice nadále může na svém údajném dvorku dovolit hodně, ale asi ne úplně všechno, nechce-li skončit v podobné izolaci jako Severní Korea,“ píše Marjanovič.

Autor textu se domnívá, že Sergej Lavrov dal včera najevo svou frustraci a hlavním problémem prý je, že na Blízkém východě pokračuje spojenecké bombardování islamistických sadistů, aniž Rusko tentokrát může do všeho mluvit. Marjanovič poukazuje na to, že spojenecký útok na pozice Islámského státu se děje bez ruské účasti nebo i nepřímé podpory.

Rusko je na vedlejší koleji

„Kreml má bytostný zájem udržet v Sýrii u moci režim Bašára Asada, neboť jeho režim umožňuje ponechávat v syrském Tartúsu v provozu ruskou námořní základnu, která tam funguje už od dob SSSR,“ uvádí komentátor s tím, že Američané se naopak chystají podpořit nábožensky umírněné protiasadovské rebely.

„Moskva stejně jako její hýčkaný tyran Asad zkrátka nyní jen pasivně sledují, co se děje, a nezbývá jim než doufat, že si Američané a ostatní spojenci na celém úsilí vylámou zuby,“ míní Marjanovič.

„USA nesmí být vyšetřovatelem, soudcem a katem zároveň,“ uvedl včera Lavrov. „Jistě, protože přesně tím by chtělo být Rusko, zůstalo však mimo hru,“ dodává komentátor. Lavrovova země se podle něj ocitá odsunutá na vedlejší kolej světové politiky.

Resetujte se znovu do bláhových slabošských iluzí

V rozhovoru na ruské stanici Pátý kanál pak Lavrov řekl, že Rusko a Spojené státy potřebují ve vzájemných vztazích „reset 2.0". Reagoval tak na politiku Spojených států z uplynulých let, kdy se Washington snažil zmáčknout pomyslné tlačítko „reset" a zlepšit dialog s Moskvou. Marjanovič k tomu v MF Dnes napsal: „Zamlouvalo by se mu, kdyby naše část světa, zejména pak USA, opět nastolila kurz, řekněme, obrovské naivity. Americký prezident totiž od Moskvy nic nechtěl v naději, že sama dospěje k rozumnému postoji ohledně jaderných zbraní, jakož obecně i demokracie, prosperity, svobody, úcty k lidským právům atd. Resetujte se znovu do bláhových slabošských iluzí, přál by si tedy šéf ruské diplomacie,“ míní Marjanovič. „O to více je třeba dát si pozor, aby se podobná hloupost opravdu neodehrála znovu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…