Uznání Kosova byla velká diplomatická chyba. To území bylo opravdu srbské, zalitovala Černochová v Partii

24.03.2019 12:20

V nedělní Partii FTV Prima se tentokrát utkali ministr obrany za hnutí ANO Lubomír Metnar a předsedkyně poslaneckého klubu pro obranu Jana Černochová (ODS). Dáma žádala pana ministra, aby se nenechal ukolébat tvrzením, že žijeme v bezpečné době, v bezpečném koutě světa. Metnar věnoval pár slov bombardování Srbska Severoatlantickou Aliancí. Černochová konstatovala, že jsme neměli uznávat nezávislost Kosova.

Uznání Kosova byla velká diplomatická chyba. To území bylo opravdu srbské, zalitovala Černochová v Partii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Metnar hned v úvodu pořadu ujišťoval, že sice hledá úspory i ve svém resortu, k čemuž ho vyzvala ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová, ale jde o úspory jen a pouze v civilních složkách resortu. Na resortu obrany působí podle člena vlády asi 1200 úředníků a Metnar věří, že ministerstvo dokáže řešit své úkoly i s menším počtem úředníků.

Černochovou to však nikterak neuklidnilo. „Myslím si, že jakékoli škrty v resortu jsou špatně. Resort byl dlouhodobě podfinancovaný. Tady bych si mohla nasypat popel na hlavu, protože i ODS byla součástí vlád, kde došlo k takovému tomu tlaku – obrana nebo máslo,“ posteskla si Černochová. Vnitřní dluh armády podle ní činí 100 miliard korun a postupem času bude třeba ho vyrovnat. Proto také ODS navrhuje přijmout zákon o tom, že výdaje na obranu dosáhnou povinně 2 procent HDP, k čemuž jsme se sami zavázali při vstupu do NATO.

„My jsme se nechali (v minulých letech) ukolébat, že jsme jednou z nejbezpečnějších zemí, že nám tady nehrozí žádné nebezpečí a že jsme součástí kolektivní obrany,“ popisovala dáma dál situaci. Minstr Metnar by se neměl nechat ukolébat podobnou rétorikou. Místo toho by měl tvořit dobré podmínky pro české profesionální vojáky.

„Naší ambicí je, abychom měli v roce 2025 30 tisíc profesionálních vojáků,“ ozval se v tu chvíli ministr s tím, že si váží každého českého vojáka. I toho, který se rozhodl opustit řady profesionální armády a odešel do výslužby. Vláda prý počítá s tím, že k oněm tolikrát zmiňovaným dvěma procentům HDP dospěje v roce 2024.

„Já budu panu ministrovi držet palce a budu mu v tom pomáhat, ale v minulosti zůstávaly v resortu obrany nevyužité finanční prostředky,“ zavzpomínala na dobu úřadování ministra Martina Stropnického Černochová. „Stropnický se rád chlubil a chlubí, že zůstal ministrem obrany celé čtyři roky. Ano. Ale to, co po něm zůstalo, museli řešit jeho nástupci Karla Šlechtová a Lubomír Metnar,“ nešetřila Černochová dnešního českého velvyslance v Izraeli Stropnického.

Metnar kontroval, že se opravdu snaží o přezbrojení armády, ale má pochopení pro úředníky, kteří se snaží rozvažovat každý krok, aby neskončili před soudem jako bývalá ministryně obrany a někdejší členka TOP 09 Vlasta Parkanová kvůli nákupu letounů CASA. Metnar své podřízené nabádal k pečlivé přípravě a akvizici, ale varoval je, že nesmí na svých postech spát. Zdůraznil také, že je česká vláda částečně svázána předpisy EU. A tady se Černochová důrazně ozvala a požádala ministra, aby to na EU nesváděl.

„Jak je tedy možné, že Němci dávají armádní zakázky přednostně svým firmám? Stejně tak činí Francouzi. A Britové. My jsme někdy papežštější než papež. Evropské právo platí pro každého stejně,“ pravila dáma.

Dále Metnara požádala, aby přiblížil českou armádu mladým lidem. „Aby nevídali vojáka jen v televizi,“ žádala poslankyně. Metnar Černochovou ujistil, že s ní v této věci souhlasí a jedná s ministrem školství Robertem Plagou o návratu branné výchovy do škol.

Nakonec se hosté věnovali i našemu vstupu do NATO před dvaceti lety. Jako čerství členové Aliance jsme povolovali přelet letadel nad naším územím, která bombardovala srbské území. „Musíme si říci, že v Jugoslávii docházelo ke genocidě, docházelo k vyvražďování civilního obyvatelstva a hrozila tam humanitární krize. A když selhala veškerá jednání, tak NATO konalo. Ale pro mě je to smutná událost,“ prohlásil člen vlády.

„Po bitvě je každý generál,“ dodala k tomu Černochová s tím, že se Češi vojensky do operace nezapojili, ale na místě působila česká vojenská nemocnice. Jiná věc podle Černochové je, že jsme neměli uznávat samostatnost Kosova. „Já skutečně považuji uznání Kosova za velkou diplomatickou chybu. To území bylo skutečně srbské,“ řekla jasně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…