Uznávaný ruský sociolog píše o Putinově popularitě a dochází k jasnému závěru

13.06.2014 11:00

Sociolog Denis Volkov z ruské nevládní výzkumné agentury Levada Center se ve své analýze pro server Russia beyond the headlines zamýšlí nad popularitou ruského prezidenta Putina. Ovlivňuje ji více ekonomická situace země či bouřlivé události v zahraniční politice?

Uznávaný ruský sociolog píše o Putinově popularitě a dochází k jasnému závěru
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Podle posledního průzkumu Levada center je popularita Vladimíra Putina nejvyšší za poslední čtyři roky. A to i přes události na Ukrajině a Krymu, které se nyní projevují ve zpomalení ekonomiky Ruska. Volkov je přesvědčen, že ohrozit současnou zvýšenou úroveň popularity Putina může právě zhoršení hospodářské situace země.

Podle údajů, ze kterých Volkov čerpá, vzrostl v prvních měsících letošního roku počet ruských obyvatel, kteří schvalovali kroky ruského prezidenta v oblasti zahraniční politiky z lednových 65% na dubnových 82% . Zároveň ruský sociolog upozorňuje na to, že ve stejném období vzrostla také podpora Rusů vládě a premiérovi.

Rusové tleskají Putinovi za olympiádu i Krym

Do navýšení Putinovy popularity se podle ruského sociologa v prvé řadě promítlo pořádání Olympijských her, které ruskému pezidentovi přidalo čtyři procentní body. Dalších 11 procent získal Putin díky své zahraniční politice v souvislosti s Ukrajinou a Krymem. Úspech Putina podpořila také jeho veřejná diskuzní vystoupení ve státní televizi, která jsou otevřena dotazům ruským divákům, píše Volkov ve svém článku.

V další pasáži se Volkov věnuje vysvětlení příčiny, proč zvedlo Putinovu popularitu právě znovuzískání Krymu. Vysvětluje si vše tak, že v době vojenského ohrožení mají obecně obyvatelé jakékoliv země na světě tendenci semknout se kolem svého lídra. Začlenění Krymu do ruské federace navíc spousta Rusů vnímá jako „historickou spravedlnost", dodává Volkov.

Stejně tak je podle názoru Volkova většina Rusů přesvědčena, že Rusko odebráním Krymu Ukrajině pomohlo zachránit ruskou menšinu žijící v zemi svého západního souseda před „fašisty a nacionalisty“, kteří získali v Kyjevě moc. Tento způsob myšlení po celou dobu konfliktu podporovala v Rusku i většina médií. Tedy naprosto odlišně od toho, jak o celé situaci informují západní média, má Volkov jasno.

Rusové čerpají informace převážně ze státních televizí

Podle Volkova stojí za většinovým názorem Rusů fakt, že 90% z populace sleduje hlavní večerní zprávy tří státních televizí. Z neoficiálních internetových zdrojů potom čerpá asi jen 15 až 20% populace. Většina Rusů je tedy odkázána při čerpání informací o ruské zahraniční politice na oficiální ruské zdroje, které se do značné míry kryjí s názorem prezidenta Putina a ruské vlády.

Současná vysoká popularita prezidenta Putina však není podle Volkova nic neočekávaného. Připomíná v této souvislosti prudký nárůst jeho oblíbenosti v roce 1999. Tehdy v důsledku bombových útoků v Moskvě a následné rusko-čečenské války vzrostla prezidentova popularita z 31% na 80% za tři měsíce. V průběhu rusko-gruzínského konfliktu dokonce dosáhla čísla rekordní výše 88%.

Sociolog Volkov dochází k názoru, že Putinovo působení v nejvyšší ruské politice se dá rozdělit z hlediska popularity na dvě období. Prvním jsou léta 1999 až 2008, kdy pezidentova popularita stále rostla. V posledních šesti letech ovšem vykazuje spíš tendence poklesu. Volkov připomíná, že v letech 2008 až 2011 ztratil Putin podporu třetiny ruského obyvatelstva.

V rámci historického exkurzu Volkov dále zmiňuje období na konci roku 2011, kdy byla Putinova popularita na nejnižším bodě a dosahovala „pouze“ 63%. Pokles byl zapříčiněn masovými protesty v mnoha větších ruských městech. Protestující tehdy reagovali vedle údajně nepříliš transparentních voleb na ekonomické problémy země způsobené inflací a nezaměstnaností. Prezidentská kampaň krátkodobě Putinovu popularitu zvýšila, ale v únoru 2014 byla téměř na stejné úrovni, tedy na 65%.

Připojení Krymu k ruské federaci podle Volkova prestiž Putina a vlády v očích ruského obyvatelstva zvýší jen krátkodobě. Nebude mít však podle sociologa z Levada Center vliv na hodnocení ekonomické situace, která je pro Rusy hlavním kritériem spokojenosti či nespokojenosti s politiky.

Podle květnového výzkumu je totiž jen 38% Rusů přesvědčeno, že vláda je schopna vedle problémů v zahraniční politice úspěšně vyřešit i zhoršující se ekonomickou situaci. Zmíněných 38% je pouze o pět procent vyšší číslo, než jaké měl Putin a vláda před událostmi na Krymu a Ukrajině. To je pro Volkova jasným důkazem toho, že popularita ruského prezidenta je odvislá nikoliv od kroků v zahraniční politice, ale od konání v hospodářské oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…