V 15 letech na úřad práce? Krize! Děti v Praze se nevejdou na střední školy

10.06.2022 20:21

Mnoho pražských dětí se nedostalo na žádnou střední školu, a to přesto, že v žákovské i na vysvědčení mají samé jedničky. Jedním z příběhů, které mapuje server iDnes.cz, je příběh patnáctileté Zuzany S. z Prahy, které hrozí, že se v patnácti letech bude muset zapsat na úřad práce.

V 15 letech na úřad práce? Krize! Děti v Praze se nevejdou na střední školy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

„Dcera je zklamaná,“ popisuje situaci patnáctileté Zuzany její maminka Pavla. „Cítí neúspěch – poctivě se připravovala, záleželo jí, aby měla dobré známky, trénovala si zkoušky od Cermatu,“ uvedla Pavla. Její dcera se v prvním kole hlásila na dvě střední odborné školy, nedostala se. Neúspěšná byla i odvolání i telefonáty na další střední školy. A to je přitom Zuzana jedničkářka, ráda se učí.

Jednou z možností, kterou nyní rodina má, jsou učňovské obory nebo dojíždění do školy ve Středočeském kraji. Ve hře je i jazyková škola, v takovém případě však dítě ztratí status studenta a muselo by se zapsat na úřad práce. 

O problému v hlavním městě na magistrátu vědí - málokdo však podle něj počítal, že bude tak vysoký zájem o pražské střední školy ze strany Středočechů. „Limitem pro rozšiřování kapacity je již řadu let nedostatek učitelů všech aprobací. Nelze otevřít další třídu, když nemáte, kdo by v ní učil,“ poznamenal také radní pro školství Vít Šimral. Odmítl, že by šlo o nezvládnutou situaci. Podle něj Středočeši mají zájem naplnit co nejvíce své školy, přetrvává však jejich zájem studovat střední školu v Praze. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…