V Bělehradě se koná důležitý summit. Přijela dokonce i Čína

16.12.2014 12:57

V Bělehradě dnes začíná dvoudenní summit 16+1, kterého se zúčastní zástupci šestnácti států ze střední a východní Evropy a Čína. Projednávat by se měla především užší spolupráce v oblasti zemědělství, průmyslu či cestovního ruchu.

V Bělehradě se koná důležitý summit. Přijela dokonce i Čína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman s čínským podnikatelem Chan Chautem

Bělehradský summit společně pořádá Srbsko a Čína, jejichž delegace vede srbský premiér Alexander Vučić a jeho čínský protějšek Li Kche-čchiang. Vedle nich bude jednáním přítomno dalších čtrnáct předsedů vlád zúčastněných zemí, za Chorvatsko potom bude vystupovat místopředseda vlády. Vedle politiků se summitu a souběžně probíhajícího ekonomického fóra účastní více než 2000 členů státních delegací. Cílem letošního fóra je podle srbské tiskové agentury Tanjug prohloubit spolupráci mezi těmito šestnácti evropskými státy a Čínou. První podobné setkání se uskutečnilo před třemi lety v Budapešti, předloni ve Varšavě a v roce 2013 summit hostila Bukurešť.

Velkou pozornost podle agentury Tanjug věnují summitu i světová média, což dokládá i přítomnost přibližně 1100 akreditovaných novinářů ze 110 mediálních společností. Tanjug v této souvislosti upozorňuje, že účast novinářů je v letošním roce třikrát vyšší než tomu bylo při předchozích dvou setkáních v Rumunsku a Polsku. „Čtvrté ekonomické fórum bude zahájeno v úterý dopoledne premiéry Vučićem a Li a polskou premiérkou Ewou Kopaczovou, která při této příležitosti ohlásí zřízení smíšené ekonomické komise se sídlem ve Varšavě,“ upozorňuje Tanjug a dodává, že čínský premiér navštívil Srbsko poprvé po 28 letech.

Také čínský deník Global Times připomíná, že jde o první návštěvu takto vysokého představitele na území bývalé Jugoslávie po téměř třiceti letech. „Čínsko-srbské vztahy vycházejí ze vzájemné podpory a společných zájmů, z čehož při spolupráci těží obě dvě strany,“ cituje čínský deník vyjádření premiéra Li, které učinil krátce po včerejším příletu na bělehradské letiště. Čínský premiér zároveň dodal, že právě čínsko-srbské vztahy hrají klíčovou roli v rámci spolupráce mezi Čínou a celou střední a východní Evropou.

Premiér Li dále vyjádřil touhu posílit bilaterální vztahy a celkově zlepšit spolupráci Číny a zúčastněných evropských států. Čínský deník zmiňuje, že v loňském roce činil objem vzájemného obchodu mezi Čínou a Srbskem 612 milionů dolarů, což bylo o téměř dvacet procent více než předchozí rok.

Do Bělehradu včera odcestoval i český premiér Bohuslav Sobotka. Vládní speciál však potkaly nečekané technické obtíže, takže se nakonec česká delegace musela rozdělit. Premiér odcestoval napřed v záložním letounu společně s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a ministryní pro místní rozvoj Kateřinou Šlechtovou. Zbytek delegace byl nucen vyčkat na letišti, než byl vládní speciál opraven. V Bělehradě by se měl Sobotka vedle svých evropských kolegů setkat i s nejvyššími čínskými představiteli.

Sobotka tak bude v rozmezí několika málo týdnů druhým českým politikem, který se setká se svým čínským protějškem. Na konci října byl na oficiální státní návštěvě Číny prezident Miloš Zeman. Ten byl českými médii hojně kritizován za svůj údajně až příliš vstřícný postoj vůči Číně v otázkách spojených s lidskými právy a Tibetem. Česká média rovněž prezidentovi vyčítala, že k cestě zpět do České republiky využil soukromý letoun miliardáře Petra Kellnera. Zeman hodlal dle svých slov prostřednictvím své návštěvy Číny především podpořit ekonomické vztahy mezi oběma zeměmi. Za jeden z výsledků Zemanových snah lze považovat vyjádření prezidenta čínské společnosti CEFT, že hodlá v České republice investovat dalších 19 miliard korun. Prezident společnosti Čchan Čchao-tuo tento fakt zmínil při návštěvě Hradu na začátku tohoto měsíce.

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…