V Berlíně se vzmáhá zlost proti vládě a proti Merkelové, varoval v ČT německý publicista

21.12.2016 23:00

Německý publicista Armin Sandmann, publicista a odborník na Německo Jaroslav Šonka a ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl ve středečních Událostech, komentářích České televize debatovali o předvánočním teroristickém útoku v Berlíně. Sandmann konstatoval, že Němci už začínají mít dost prázdných frází a požadují po politicích konkrétní řešení. Němci prý dostávají zlost na vládu a na kancléřku Angelu Merkelovou.

V Berlíně se vzmáhá zlost proti vládě a proti Merkelové, varoval v ČT německý publicista
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc.

Podle Sandmanna Němci věřili, že tajné služby jsou schopné hrozící teroristický útok podchytit a zabránit mu. „Z některých politických směrů slyšíme kritiku, že německé tajné služby braly některá varování na lehkou váhu,“ zaznělo z úst německého publicisty. Panoval prý konsenzus na tom, že v tom velkém přílivu migrantů mohou být i lidé, kteří přišli do Německa jen proto, aby zde páchali teroristické činy. Právě tajné služby měly podle představ Němců tyto radikály odchytit, ale selhaly.

„Přelévá se to ve zlost vůči vládě a vůči kancléřce Merkelové. Ze strany vlády přišlo v podstatě jen ubezpečení, že vše bude prošetřeno. Ale toto ujišťování už lidé nechtějí slyšet, chtějí slyšet jasné návrhy, jak konkrétně to bude vláda řešit,“ doplnil k tématu Sandmann.

Abychom neskončili tak, že tu nezůstane na kameni kámen, varuje Höschl

Höschl k tématu doplnil, že teroristické útoky budou pokračovat. Měli bychom si totiž uvědomit, že stojíme vůči určité ideologii, které se musíme bránit, ale naše bezpečnostní složky na tento způsob boje nejsou příliš připraveny. „Až se skutečně stane buď to, že tady zvítězí nahnědlí nebo narudlí radikálové, což by si jistě nikdo nepřál. Nebo se ta civilizace začne rozkládat,“ varoval Höschl.

Šonka nabídl trochu jiný pohled. Od své dcery, která žije v Německu, slyšel, že většina německé společnosti útok odsuzuje. Platí to i o většině uprchlíků, případně o muslimech, kteří v Německu už desítky let žijí a spoluutvářejí společnost. „My tady pak slyšíme takové ty zjednodušené komentáře, jako že sem přicházejí především mladí muži. No tak samozřejmě. Když se lidé vydávají na nebezpečnou cestu, tak koho pošlou na cestu první? Mladé muže,“ podotkl Šonka.

Ve Francii, v Německu i v dalších zemích máme pevně integrovanou muslimskou součást společnosti a podle Šonky nám dnes hrozí, že přestaneme rozlišovat mezi integrovanými muslimy a teroristy. Podle odborníka na Německo to zkrátka nesmíme dopustit.  

„To zní velmi hezky. Jenže vytipovat zločince se snaží egyptský režim, jemenský režim a další a pomalu tam nezůstává kámen na kameni, tak abychom nedopadli taky tak,“ zvedl varovný prst Höschl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…