V Brně se cinkalo. Ne klíči, ale skleničkami

01.05.2012 14:12

Na brněnském náměstí Svobody se v pondělí konala nejveselejší demonstrace. Po rozzlobených odborářích, naštvaných studentech, nadšených fanoušcích hokeje, náměstí obsadili vinaři. Necinkalo se s klíči, ale skleničkami.

V Brně se cinkalo. Ne klíči, ale skleničkami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Demonstrace se zúčastnilo více než sto lidí. Zdaleka se nejednalo pouze o vinaře. Hlavní slovo měli pořadatelé, recesisté z vinařské republiky Kraví hora v Bořeticích. K demonstraci se připojili také milovníci vína, kteří akci pojali spíše jako slavnost vinařství. Na lavičkách posedávali studenti s vlastními skleničkami a královský mok tekl proudem. Přestože celá akce působila jako dobře zorganizovaná vinařská párty, recesistům šlo o mnohem víc: “Vinařská republika Kraví hora v Bořeticích chce vyjádřit svůj nesouhlas se zavedením daně za tichá vína.

"Demonstraci jsme pojali jako recesi, nicméně nelze zpochybnit, že se jedná o velmi vážnou věc,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Václav Petrásek, prezident recesistické vinařské republiky Kraví hora. Své naděje vkládá do brněnského hejtmana Michala Haška: “Našim velkým bojovníkem je hejtman Hašek, který nám pomáhá zrušit ten strašný nápad zavést spotřební daň za tichá vína,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Petrásek.

Lidé podepisují petici na podporu vinařů

Petice byla před týdnem rozeslána řadě vinařských obcí. Největší úspěch měla u vinařů v Jihomoravském kraji a ve Zlínském kraji. Kromě obcí obdrželo petici také více než šest set vinoték. Petici mohli příznivci vína podepsat i v pondělí na náměstí Svobody. Svým podpisem dali najevo, že nesouhlasí, aby vinaři museli platit spotřební daň z tichého, jinak řečeno neperlivého a šumivého vína. Za první týden se na petici již posbíralo více než 1200 podpisů. Kdo petici nestihl ještě podepsat, má šanci do konce května.

Nevážně o vážných problémech, to je heslo vinařů. Recesistická pondělní akce nebyla prvním počinem veselých vinařů: “Již v minulosti jsme si například pronajali schody Janáčkova divadla, abychom demonstrovali proti cílené likvidaci malých vinařů. Za další vydařenou recesistickou akci také považuji rok 2004, kdy jsme zase prosazovali zrušení rakouských větrných mlýnů, které jsou postaveny kolem hranic s Moravou a brání v odletu špačkům. Pozdvižení jsme způsobili u našich rakouských sousedů, kteří blokovali hraniční přechody a demonstrovali za zrušení Temelína. My zase chtěli zastavit jejich kolo v Prátru,“ směje se Petrásek. Zároveň ale dodává, že přestože jejich akce mají recesistický charakter, jedná se o upozornění nebo reakci na vážné problémy, kterými by se naši politici měli rozhodně zabývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…