V ČT bylo živo: Dobrotrusové chtějí páchat dobro za každou cenu, zuřil senátor Kubera nad zákazem kouření. Normální je nekouřit, smála se Arnoštová

09.12.2016 22:42

Poslanecká sněmovna schválila protikuřácký zákon. V restauracích, ale nejen v nich. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další koaliční politici zajásali. Mezi spokojené politiky patří i náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD), která zavítala do pátečních Událostí, komentářů České televize. Proti ní však usedl vášnivý kuřák, senátor Jaroslav Kubera. A začala mela.

V ČT bylo živo: Dobrotrusové chtějí páchat dobro za každou cenu, zuřil senátor Kubera nad zákazem kouření. Normální je nekouřit, smála se Arnoštová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Poslanci schválili protikuřácký zákon. Teď návrh zamíří do senátu, kde narazí mimo jiné i na vášnivého kuřáka Jaroslav Kuberu. A pak ho ještě bude muset podepsat prezident Zeman, který přislíbil, že tak učiní, byť se jako velký kuřák podle vlastních slov nachází ve střetu zájmů.

„Pro mě je naprosto klíčové to, že to není žádný zákon o kouření, ale je to boj s dobrotrusy, kteří chtějí šířit dobro za každou cenu. A kouřením to neskončí. Nakonec to skončí tím, že v restauracích zakážou i jídlo, vždyť jídlo je také nezdravé, podívejte se, kolik obsahuje soli – viz podávání zdravé stravy na školách,“ rozpálil se hned v úvodu Kubera. Uvedením tohoto zákona v život budou zmařeny investice za stovky tisíc korun, které museli hospodští zrealizovat, pokud chtěli vyhovět dosavadním zákonům, zuřil dál senátor. Nakonec doporučil alespoň zavedení izolovaných kuřáren, kam by nechodila obsluha, jak to ostatně navrhoval už poslanec Marek Benda.

„Pro mě je to velmi dobrý den, protože 118 poslanců schválilo tento návrh. Pro ministerstvo zdravotnictví je prioritní ochrana zdraví občanů. Nikdo od nás nemůže čekat nic jiného,“ kontrovala Arnoštová. Myšlenku kuřáren odmítla jako absolutní nesmysl, protože lidé by se i tak nadýchali kouře – třeba uklízečky, které budou v kuřárnách uklízet. My jsme tímto zákonem dali nové generaci vzkaz, že je normální nekouřit,“ shrnula náměstkyně ministra.

Kubera však ještě ani zdaleka neskončil. Vytáhl na světlo obrázky, které teď už najdeme na krabičkách cigaret. „Z těch obrázků mám skvělé pexeso a ujišťují vás, že to bude skvělý sbírkový předmět pro děti. Ještě že se teď po desáté už nedívají,“ kroutil hlavou senátor. To ale pořád není všechno. Zatímco kouření na diskotéce bude zakázáno, kouření marihuany snad bude za chvíli povoleno.  

„Takže to dopadne tak, že na diskotéce sice bude zakázáno kouřit, ale marihuana bude povolená. Ale paní náměstkyně to tady řekla – je to prostě boj mezi Koniáši a normálními lidmi. Mě by nenapadlo kouřit v autě, když tam mám pětiletou vnučku, a kdo to dělá, tak je magor. A proti magorům žádný zákon nepomůže... Za chvíli to bude vypadat tak, že nám paní náměstkyně nařídí chodit v deset spát, protože je to zdravé,“ zesiloval hlas Kubera. Z očí mu takřka létaly hromy a blesky.

Kuřáci a nekuřáci by se přitom v klidu mohli domluvit, jak to činí pan Kubera se svou ženou nekuřačkou už padesát let.

Lenka Teska Arnoštová se následně před kamerami nahlas rozesmála a své veselí se ani příliš nesnažila skrývat. Koalice podle ní nic takového neplánuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …