V ČT došlo na justici. Zeman dostal výprask za milost pro Kajínka. Komunista se pak otřel o Havla a jeho amnestie, ale moderátor zakročil

09.10.2017 22:33

Justice a spravedlnost byla tématem diskuse ČT24 s moderátorem Jakubem Železným. Předvolebního setkání se zúčastnilo deset zástupců politických stran a hnutí.

V ČT došlo na justici. Zeman dostal výprask za milost pro Kajínka. Komunista se pak otřel o Havla a jeho amnestie, ale moderátor zakročil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

Úvodním tématem celé diskuse bylo obvinění Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) v kauze Čapí hnízdo. „Musím říci v první řadě, že nechápu, proč je to téma vhodné do této debaty, neboť jsem si myslel, že je to debata o justičním systému. Jako ministr spravedlnosti toto nemohu moc komentovat. A potenciální střet zájmů někde po volbách? My máme v programu znovu zákon o státním zastupitelství, který by doplnil záruky o nezávislosti. Po volbách je určitě tohle něco, co budeme důsledně prosazovat,“ řekl úvodem ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). 

„Věřím v nestrannost a nezávislost policie, státního zastupitelství a soudů. Důvěřuji policii a dozorovému státnímu zastupitelství, že tato kauza bude standardně vyřešena,“ nechal se slyšet poslanec Martin Plíšek (TOP 09). 

„Jsme rádi, že k tomu obvinění došlo. Doufám, že se dočkáme nějakého výsledku dříve než za pět let,“ zmínil lídr olomoucké kandidátky Vojtěch Pikal (Piráti) také dlouhotrvající kauzy Jany Nagyové a Davida Ratha. „Každá podobná zpráva vrhá špatné světlo na demokracii jako takovou. Nemáme z toho samozřejmě radost. Respektujeme ale presumpci neviny,“ uvedl lídr ústecké kandidátky Michal Pehr (KDU-ČSL).

„Tato kauza nemá nic společného s politickou činností obou politiků. Kauza sahá do období, kdy ani jeden nebyl ve vrcholové politice. Ctím presumpci neviny, takže dokud nerozhodnou nezávislé soudy, nebudeme se k ní nějak stavět,“ nechal se slyšet lídr královéhradecké kandidátky Zdeněk Ondráček (KSČM).

„Jsem ráda, že není ohlíženo na vnější vlivy, jako jsou například parlamentní volby. Když by policie počkala až po volbách, tak je to ovlivnění voleb,“ zmínila Věra Nováková, lídryně liberecké kandidátky Strany zelených.

„My jsme rádi, že policie koná. Myslíme si, že těch indicií dostali dost. Snad bude dosaženo spravedlnosti,“ sdělila lídryně plzeňské kandidátky Jana Levová (SPD). Lídr pardubické kandidátky ČSSD Jan Chvojka se domnívá, že politici by neměli komentovat živé kauzy. „Zákon o státním zastupitelství však není nutné měnit,“ sdělil Chvojka. 

„Je nešťastné, pokud se politici vměšují do tohoto procesu,“ míní pak k celé kauze lídr královéhradecké kandidátky Josef Cogan (STAN). „Chci být v tomto kole vynechán,“ podotkl k celé kauze úvodem kandidát ODS Pavel Blažek. 

Priority stran

V otázkách priorit pak komunistický poslanec Ondráček poukázal na přebujelou byrokracii. A je podle něj potřeba hovořit o státním zastupitelství. „Prvně bychom uvítali, kdyby se nejprve jednalo o novém trestním řádu,“ sdělil Ondráček. O rekodifikaci trestního řádu i zákona o státním zastupitelství pak hovořila i Nováková ze Zelených stejně jako Blažek z ODS.

Levová pak zmínila odvolatelnost soudců, Cogan hovořil o radě soudnictví. „V první řadě je důležité oddlužení. Myslím si, že není možné, abychom tu měli dále situaci, kdy téměř milion lidí upadlo do dluhové pasti, tak pro ně nemáme legální řešení,“ poukázal Pelikán.

„Soudy je potřeba podrobit nějaké větší kontrole, neboť klesá důvěra k justici,“ zmínil Pikal. „Žijeme v přeregulovaném světě. Budeme chtít mít zásadu, že s každou novou regulací musí být alespoň jedna vždy zrušena,“ poukázal Plíšek.

Kajínek na svobodě

Řeč pak přišla i na propuštění dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka na svobodu. „Pan Kajínek byl pravomocně odsouzen. Není důvod pochybovat o tom rozsudku,“ domnívá se v této otázce Pelikán. Ty pochybnosti, které jsou, jsou podle něj takzvaně lidovými pochybnostmi. „Věřme naší justici,“ dodal Pelikán.

„Nikdy jsem nezpochybnil právo pana prezidenta udělit milost, ale toto považuji za pochybení pana prezidenta Zemana,“ sdělil Ondráček k této otázce. Poslanec Plíšek vnímá gesto prezidenta Zemana vůči Jiřímu Kajínkovi jako předvolební. 

Za šťastné nepovažují rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana ani Starostové a nezávislí, uvedl Pehr. „Milost je nezasloužené odpuštění trestu,“ míní Nováková. „Nevidím zásadní důvod, proč měl dostat milost, s výjimkou toho, že to je mediálně známá osobnost,“ nechal se slyšet Pikal.

„Amnestie a milosti nesmějí nahrazovat spravedlnost,“ řekla Levová. 

Po tématu Kajínka pak přišla na řadu také amnestie prezidenta Václava Klause. „Klausovy amnestie, i Havlovy... Objevilo se tu mnoho věcí, které nebyly pravda. Pozor na média,“ sdělil Blažek k uděleným amnestiím. 

„Klausova amnestie byl velký exces a zvrhlost,“ podotkl pak k amnestiím Cogan. Ondráček pak připomněl i amnestii Václava Havla. „Několik mrtvých jde určitě na vrub bývalého prezidenta Václava Havla,“ řekl velmi ostře Ondráček v souvislosti s tím, že podle něj byli omilostněni i pachatelé závažné trestné činnosti. Za svůj výrok byl dokonce napomenut moderátorem Jakubem Železným.

„Musím se ohradit proti tomu, jak zde bylo hovořeno o prezidentu Havlovi, to bylo velmi nešťastné,“ sdělil Pehr v následné reakci. 

Otázka exekucí

Politici jednotlivých stran se pak vyjádřili i k exekucím. Cogan například zmínil teritorialitu, která by podle něj měla v této otázce fungovat. SPD pak dokonce hovoří o zestátnění exekutorů. „Umožnilo by to státu regulaci,“ sdělila Levová. Ta se pak dostala do sporu s Chvojkou, kdy je dokonce musel krotit moderátor Železný. 

„Odmítáme zestátňování,“ podotkl následně Plíšek. Zároveň také odmítl, že by teritorialita byla dobrou cestou. Pelikán si závěrem posteskl, že se mu za celou dobu nepodařilo umravnit exekutory. „Zrovna včera mně psala zoufalá dáma, že je v práci, má malé děti a volali jí z domova a oblepili pračku. Takhle ve skutečnosti fungují exekutoři,“ podotkl Pelikán s tím, že pračka a hračky by přitom neměly být zabavovány. 

A nemohla chybět ani otázka korupce. „Bylo by dobře, aby se podařila zrealizovat ochrana whistleblowerů,“ míní Pehr. Whistleblowing je pak podle Pelikána vskutku nezbytný. „Navrhovali jsme skutečnou ochranu, předložili jsme to parlamentu,“ sdělil Pelikán.

„Pro nás boj s korupcí pak rozhodně není prázdnou frází,“ míní Nováková a poukázala také na to, že se Stranou zelených není spojen žádný korupční skandál. 

Závěrem pak každý z kandidátů vyjádřil svůj názor k justici jako takové. „Spravedlnost by měla být rychlá,“ zmínil například Chvojka. Piráti pak mimo jiné hovoří o odvolatelnosti soudců. „Jsme otevřeni i návrhu Nejvyšší radě soudnictví,“ zmínil Pikal se slovy, že kvůli klesající důvěře v soudnictví je však potřeba ještě větší kontrola.  

V Nejvyšší radě soudnictví by se mělo řešit podle Plíška především vzdělávání a další otázky. Zelení podle Novákové navrhují některá racionální opatření pro zrychlení řízení. „Například to, aby soudci byli odbřemeněni od byrokratických úkolů, který může dělat ten nižší personál. Některé druhy sporů se dají také řešit mediacemi,“ sdělila Nováková.

„Nechci navázat na to, co je dnes módou – to jest nadávat na všechny instituce tohoto státu,“ poznamenal Blažek. „Mnoho věcí v justici se zlepšilo,“ poznamenal Blažek. „Buďme rádi, že máme justici takovou, jakou máme, mohlo by to být daleko horší,“ dodal také Blažek. 

„Jsme pro to, aby se zpřísnila kárná opatření,“ uzavřela pak svou připomínkou Levová.

Příští debata se uskuteční ve středu. Moderovat ji bude Daniela Písařovicová a hovořit se bude o otázkách místního rozvoje a evropských dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…