V Česku nás napadli, hlásí ukrajinští Romové. Utekli do Německa. A u nás to vře

23.03.2022 21:41

Nezisková organizace Romea upozorňuje na případ romských dětí z Ukrajiny, které vypověděly, že byly napadeny ze strany správců ubytovacího zařízení v Božičanech. To je přimělo odcestovat do sousedního Německa. Část veřejnosti na sociálních sítích hovoří o „ostudě Česka“ a „typickém“ rasistickém chování.

V Česku nás napadli, hlásí ukrajinští Romové. Utekli do Německa. A u nás to vře
Foto: Redakce
Popisek: Romea

Někteří Romové prchající před válkou na Ukrajině našli své nové útočiště v obci Božičany na Karlovarsku. Jak se ukázalo, ne na dlouho. Část z nich se rozhodla přesunout do německého Mnichova a další odchod v blízké době plánují, informuje o tom na svém facebooku organizace Romea.

Jako důvod nespokojenosti s ubytováním v Božičanech uvedli verbální i fyzické napadání ze strany správce objektu. „Správce objektu se k nám choval vulgárně, urážel jak děti, tak i ženy, a to včetně seniorek. Častoval nás slovy jako máma ku.va nebo běž do p.či,“ vypověděla pro zpravodajský server Romea.cz jednatřicetiletá Nataša.

„Dokonce došlo k tomu, že jednoho sedmiletého chlapce chytil pevně pod krkem. Jeho matka se ho zastala, ale správce chtěl uhodit i ji,“ dodal s tím, že správce napadl i starší ženu, protože se mu nelíbilo, že si žena před penzion donesla židli a stoleček a chtěla si sednout. Měl ji podle svědkyně držet pod krkem.

Popsala, že problémy měli i s místními obyvateli. Vše prý vyvrcholilo tím, že výrostci z obce po romských dětech házeli skleněné lahve a zranili patnáctiletou dívku. „Odjeli jsme do Německa, protože jsme měli strach o děti. Měli jsme problémy i s místními, kterým vadilo, že za námi jezdí Romové z neziskových organizací a pomáhají nám. Nějací výrostci házeli po našich dětech skleněné lahve. Patnáctiletou dívku zasáhli, ale naštěstí se jí nic nestalo a odnesla si z nepříjemného zážitku pouze bouli,“ doplnila Romka.

Správce objektu tvrzení Romů a představitelů neziskových organizací odmítá.

Svědectví Romky vyvolalo na facebookových stránkách, kde se organizace Romea o příběh podělila, silné emoce. S převahou se v diskusi objevovala tvrzení, že jsou Češi rasisté, což se nyní s uprchlickou krizí naplno projeví.

„Tak to je síla, chudáci, třeba se v Německu uchytí a budou se k nim chovat jako k lidem. Tady opravdu vládne už jen nenávist, zloba,“ hrozila se komentující Alexandra Hornová.

Každému uprchlíkovi se má měřit stejným metrem, napsal přispěvatel do diskuse René Danihel: „No prosím a je to tady, a to je teprve začátek. Majoritě nevadí, že tady bude mít utečence stejné barvy pleti, a to i když jich budou statisíce, ale chraňbůh, aby to byli lidé tmavší pleti a už tady budou napadáni, že chtějí jen pobírat sociální dávky a že tu bude zvýšená kriminalita.

Já nemám problém s uprchlíky, kteří utíkají před válkou, ale ať každému měří stejným metrem. Zajímalo by mě, jakou má cenu pro majoritu bílé dítě a jakou tmavé? Copak tmavší děti nemají stejný nárok na život?“ dodal.

Za takovou xenofobii by se mělo podle Juliuse Levaye trestat: „Čeští rasisté se ukázali jako h... A proč policie nezakročila, jak ministr vnitra sliboval? Doporučuji Romům z Ukrajiny vyhledat si jiné státy, a to takové, kde se xenofobie rázně potírá a trestá,“ uvedl.

„To se dalo čekat, kdy k tomu dojde, ať jdou pryč z této rasistické země, tam jím bude líp,“ přidal svůj názor další facebookový uživatel. 

Podobně zněla reakce Very Tothové. „Dobře že odjeli. V ČR je rasismus, ale majorita to zapírá. Ukrajinci jim ještě ukážou. Karma je zdarma,“ napsala.

„Chudáci, utekli před válkou a tady v Česku se k nim zachovali jako ve válce. Dobře udělali, že odjeli z Česka. To je vizitka ČR,“ zastyděla se až za své spoluobčany Marie Cínová.

Mnozí žádali reakci vlády, potažmo premiéra Petra Fialy. Kritizovali, že k takovému případu stále mlčí. Zazněl i apel, aby se případ zmedializoval v televizi. Za poslední měsíc přišlo do Česka 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, jde hlavně o ženy a děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…