V Česku žije až 700 tisíc lidí závislých na alkoholu

28.04.2012 17:20

Přibližně 300 až 700 tisíc dospělých lidí je v Česku závislých na alkoholu. Vyplývá to ze dvou čerstvých lékařských studií. Deníku Právo to potvrdil doktor Petr Popov, primář oddělení pro léčbu závislosti Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

V Česku žije až 700 tisíc lidí závislých na alkoholu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

"V zemích EU se odhaduje, že závislých na alkoholu je zhruba 14 miliónů lidí a alkohol stojí za úmrtím asi 200 tisíc lidí," uvedl Popov. Podle profesora Cyrila Höschla, ředitele Psychiatrického centra Praha, závislost na alkoholu je nyní považována za chronickou poruchu, kterou svým způsobem lze srovnat s diabetem druhého typu nebo hypertenzí.

Riziko závislosti je individuální

"K závislosti se člověk propije, k diabetu druhého typu se většinou projí a k hypertenzi se dostane nezdravým způsobem života a přemírou stresu," uvedl Höschl. Muži se podle něj propijí k závislosti většinou kolem třicátého roku věku, ženy o deset i více let později. Podle obou odborníků v důsledku nadměrného pití alkoholu stoupá riziko kardiovaskulárních chorob, zhoubných onemocnění, poškození jater, mozku a desítek dalších onemocnění.

"Zvyšuje se i pravděpodobnost úrazu, dopravní nehody, násilného, agresívního chování a kriminálních činností," zdůraznil primář Popov. Za dny těžkého pití se podle odborníků považuje, když za 24 hodin vypije muž 60 g čistého alkoholu a více, což je zhruba 6 dl vína nebo 3 půllitry desetistupňového piva.

Za těžké pití žen se považuje ve stejném čase vypití 40 g čistého alkoholu, což jsou 4 dcl vína nebo dvě desetistupňová piva. "Neexistuje univerzální bezpečná dávka alkoholu, ani bezpečná doba pití, které nemají negativní dopad na zdraví a nevedou ke vzniku závislosti. Riziko vzniku závislosti je zcela individuální a nikdo před ním není ochráněn," zdůraznil Popov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…