V Donbasu se znovu střílí. Luhanští separatisté jsou v bojové pohotovosti

13.11.2015 11:20

Proruští separatisté v povstalecké části Luhanské oblasti na východě Ukrajiny uvedli své síly do plné bojové pohotovosti. Informoval o tom dnes ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk, podle něhož jde o reakci na dezinformaci šířenou mezi vzbouřenci o zahájení ofenzivy ukrajinských ozbrojených sil. I v noci na dnešek se v Donbasu místy ozývala střelba.

V Donbasu se znovu střílí. Luhanští separatisté jsou v bojové pohotovosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Podle Tymčuka fámy tvrdí, že ukrajinská armáda už na několika místech překročila řeku Severní Doněc, která představuje dělící linii mezi stranami, a že se do pohybu daly kolony vládních tanků. „Tyto zvěsti mají charakter oficiální informace – všechny jednotky ‚Luhanské lidové republiky‘ byly uvedeny do plné bojové pohotovosti,“ napsal Tymčuk na Facebooku.

Zpráva odráží rostoucí napětí v Donbasu v poslední době. I dnes ráno se obě strany vzájemně obvinily z opětného porušování příměří.

U města Artemivsk prý došlo k bojovému střetu

Tiskové středisko protipovstalecké operace uvedlo, že rebelové od čtvrtečního večera nerespektovali klid zbraní v jedenácti případech. Z granátometů, minometů a velkorážních kulometů prý pálili v okolí Doněcka na město Krasnohorivku a na obce Opytne a Pisky. Bojový střet se prý odehrál v obci Zajceve u města Artemivsk.

Naopak povstalci podle ruské agentury TASS obvinili ukrajinskou armádu z několikahodinového ostřelování severního a západního předměstí Doněcka. Od 21:00 do 01:30 místního času prý vojáci vypálili kolem 50 minometných granátů ráže 82 a 120 milimetrů.

Příměří platí od začátku školního roku

O případných zraněných se zprávy nezmiňují.

Na základě dohody dosažené při jednáních v běloruské metropoli Minsku vstoupilo 1. září v Donbasu v platnost příměří. V následujících dvou měsících palba až na výjimečné incidenty postupně ustala a byl zahájen odsun těžkých zbraní z bojových linií. Tento dohodami rovněž předpokládaný bod ale zatím dokončen nebyl a od přelomu října a listopadu je případů o porušování klidu zbraní hlášeno více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…