V Evropě to bouchne! Šéfové průmyslu mají strach. A to, co řekl šéf Evropské banky, náladu nezlepší

25.01.2019 15:13

V klíčových zemích eurozóny klesá důvěra v ekonomiku. Manažeři se bojí, že je globální napětí stáhne pod vodu, píše redaktor MF Dnes Martin Petříček. „Evropa už nevěří, že bude lépe,“ dodává. Ekonomové upozorňují, že šířící se skepse by mohla sama o sobě značně přispět k propadu ekonomiky. Politici proto stále hlasitěji prohlašují, že recese není na pořadu dne, aby se kvůli sílící nedůvěře ekonomika nezadrhla.

V Evropě to bouchne! Šéfové průmyslu mají strach. A to, co řekl šéf Evropské banky, náladu nezlepší
Foto: pixabay.com
Popisek: Pokles ekonomiky - ilustrační foto

„Nejnovější data ukazují, že evropští manažeři hledí do budoucna stále s většími obavami. Index PMI, který měří podnikatelskou náladu, poklesl v lednu na nejnižší úroveň za pět a půl roku,“ upřesňuje Petříček.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Nejde však prý pouze o očekávání šéfů klíčových firem. „Ani z hlavních ekonomik eurozóny, které ještě před dvěma lety rostly více než dvouprocentním tempem, nepřicházejí v posledních měsících povzbudivé údaje,“ dodává redaktor s tím, že na pokraji recese se ocitlo Německo a podle všeho do ní spadl i dlouhodobý potížista Itálie.

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš podotýká, že listopadový propad průmyslové produkce - v Německu meziročně o 5,1 procenta a v eurozóně o 3,3 procenta - tak naznačuje, že se situace jen tak neotočí. „To může mít dopad i na Česko,“ varuje.

Nálada podnikatelů z eurozóny se zhoršuje jak v průmyslu, tak ve službách. Čtvrtý měsíc v řadě padají také nové objednávky a snižují se rovněž exporty, především kvůli problémům automobilek a slabší poptávce z Číny a Británie.

„Slabší eurozóna by se měla odrazit i na české ekonomice. Ta zatím ze závěru roku hlásila velice dobré výsledky - průmysl a maloobchod ukazují na růst HDP. A to mezikvartálně o jedno procento. Pokud slabé výkony Německa uvidíme již třetí čtvrtletí v řadě, těžko z toho Česko ‚vybruslí‘ bez šrámů,“ uvedl Bureš.

Včera prý před narůstajícími riziky pro ekonomiky eurozóny varovala i těžká váha, šéf Evropské centrální banky Mario Draghi. „Rizika souvisící s výhledem růstu eurozóny se změnila směrem dolů. Shodli jsme se na faktorech, které způsobily zpomalení. Jmenovitě a v první řadě se zvyšuje obecná nejistota,“ řekl Draghi. Tu má na svědomí především brexit, obchodní přetahovaná mezi Spojenými státy a Čínou, či obrovská volatilita na finančních trzích.

Přesto Draghi včera ujišťoval, že hrozba recese v eurozóně je „nízká“ a že domácí poptávka, pokles nezaměstnanosti a uvolněná měnová politika – tedy záporná úroková sazba a nedávno ukončené pumpování peněz do ekonomiky prostřednictvím nákupu státních dluhopisů – přinesou v příštích dvou letech zvýšení inflace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…