V Evropském parlamentu došlo ke zpochybnění Benešových dekretů, oznámili zástupci SPD

06.02.2021 12:18

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura přizval do svého pravidelného vysílání na youtube europoslance za SPD Ivana Davida. Ti informovali, že v úterý 26. ledna došlo ke zpochybnění Benešových dekretů. „Hnutí SPD s tím zásadně nesouhlasí. Jsme reálně ohroženi prolomením Benešových dekretů. Evropská komise o tom bude jednat,“ uvedl Okamura video.

V Evropském parlamentu došlo ke zpochybnění Benešových dekretů, oznámili zástupci SPD
Foto: repro youtube
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura a europoslanec Ivan David

O co jde konkrétně? Detaily k tomu řekl europoslanec Ivan David. „Snaha o prolomení Benešových dekretů je dlouhodobá. Nicméně teď jde do tuhého, protože se Evropská komise staví velmi vstřícně k nároku v tomto případě dvou maďarských občanů, kteří žádají náhradu za pozemky poblíž Bratislavy, kde byla postavena dálnice. Protože, jak víme, Maďaři byli v rámci Benešových dekretů také zbaveni majetku a všichni poslanci kromě zástupce Polska v Petičním výboru podpořili tento návrh s tím, že Benešovy dekrety, které uznávají kolektivní vinu na etnickém principu jsou v 21.století nepřijatelné,“ přiblížil europoslanec David. 
 

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí
A dodal zajímavost. „Podpořil to německý poslanec Peter Jahr, který by si mohl vzpomenout na to, že to byli Němci, kteří na etnickém principu vraždili po celé Evropě, kteří likvidovali a ničili majetek a kteří jsou dodnes dlužni reparace. Oni se k tomu staví tak, že to, co bylo před koncem války se nepočítá a nyní mají být prolomeny Benešovy dekrety,“ uvedl David. 
 
Připomenul, že významní funkcionáři TOP 09, KDU-ČSL, ODS a ČSSD se pravidelně účastní sjezdu sudetoněmeckého Landsmanšaftu. „Kde tyto sudeťáky oslovují jako milé krajany a přitom jde především o návrat majetku, aniž by bylo vyrovnání pokud se jedná o válečné reparace,“ dodal David s tím, že je to naprosto nepřijatelné.
 
„To, kam spěje naše členství v Evropské unii je opravdu absolutně šílené a začínají se naplňovat i některé z těch nejčernějších scénářů,“ dodal k tématu předseda SPD Tomio Okamura. 
 
Na závěr ještě Ivan David dodal, že se Evropská komise k tomuto návrhu, který chce zpochybnit slovenský zákon, který deklaroval nezpochybnitelnost Benešových dekretů, staví pozitivně. 
 
„Bude to projednávat ještě Výbor pro lidská práva. Ještě bych chtěl říct, že v Petičním výboru není žádný zástupce České republiky. Současně chtějí poslat delegaci na Slovensko, aby to projednala, aby vytvořila nátlak na slovenskou vládu. Čili to nebezpečí je opravdu reálné,“ dodal David.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
 
 

{poll title="Anketa:" id="3161" /

reklama

autor: Barbora Richterová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …