V Komunitním centru Prádelna vzniklo něco unikátního, říká radní Lachnit a vysvětluje

06.11.2016 14:32

ROZHOVOR V polovině října se v Komunitním centru Prádelna na pražském Smíchově uskutečnily již podruhé tzv. Community Days. O co se jedná, a co to přináší obyvatelům Prahy 5, nám přiblížil radní MČ Praha 5 Petr Lachnit.

V Komunitním centru Prádelna vzniklo něco unikátního, říká radní Lachnit a vysvětluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Lachnit

Co si, pane doktore, můžeme představit pod pojmem Community Days?

Letos se jednalo již o desátý ročník akce, kdy během tří dnů zaměstnanci Pivovarů Staropramen pomáhají na vybraných místech ve svém okolí, konkrétně to byla kromě našeho komunitního centra ještě Stanice přírodovědců DDM hl. m. Prahy a Centrum výcviku psů pro postižené Helppes.

Pivovary Staropramen také finančně pokryjí potřebný materiál a vybavení na samotnou akci, načež během tří dnů se vystřídá cca 40 lidí při samotné práci. Pro komunitní centrum, stejně jako pro ostatní zúčastněné, je to obrovská pomoc a podpora. Příprava prací, zajištění a doprava materiálu a pomůcek a samotná koordinace jednotlivých činností představuje poměrně náročný úkol také pro zaměstnance komunitního centra, pročež i jim patří poděkování.

Letos se v Komunitním centru Prádelna opravily a vymalovaly suterénní prostory počítačové učebny a vytvořila se nová jazyková učebna, provedlo se množství drobných oprav v divadelním sále, vymalovalo schodiště, zprovoznilo akvárium, umístilo krmítko pro ptactvo, opravily se židle, smontovalo množství polic a regálů apod. Největšími počiny však byla realizace dvou zásadních projektů - venkovní Komunitní závěsné zahrady a Freeshopu.

Můžete nám o nich říci něco více?

Pilotní projekt Komunitní závěsné zahrady tvoří systém květníků vyrobených z dvoulitrových PET láhví, které také dodaly Pivovary Staropramen, naplněných zeminou a zavěšených na ocelových lankách na betonovém pilíři viaduktu nad budovou Komunitního centra Prádelna. Na jaře se osází okrasnými i užitkovými rostlinami a vznikne tak zahrada, která bude sloužit všem návštěvníkům komunitního centra. Zároveň se celkově upravil a zkultivoval svah u závěsné zahrady, sestříhaly keře apod., čímž vznikl kultivovaný prostor vhodně doplňující budovu komunitního centra, který navíc na jaře rozkvete v půvabné zákoutí i zdroj užitkových plodin.

Druhým projektem byl tzv. Freeshop, čili „obchod bez peněz“. Vycházeli jsme z úspěchu akcí jako Vánoce zdarma nebo 1. letní Freeshop. Základní ideou je motto: „Přines, co už nepotřebuješ, odnes, co se ti hodí“. Například zde můžete zanechat, či naopak si odnést nádobí, domácí potřeby, dekorace, plakáty, obrazy, sochy, lampy, hračky, šperky, knihy, CD/DVD, sportovní vybavení a doplňky, oblečení, obuv, tašky. Podmínkou je, aby všechny věci byly kompletní, čisté a připravené k převzetí novým majitelem. Nemusíte ale nosit nic, výměnou můžete nabídnout své dovednosti či sousedskou výpomoc (pomoc s nákupem, hodinu jógy, opravu kola, úklid, venčení psa, konverzaci v cizím jazyce a podobně).

Jak tyto projekty souvisí s koncepcí Komunitního centra Prádelna?

Jsou doslova naplněním samotné podstaty fungování Komunitního centra Prádelna, neboť jeho účelem je nabízet multifunkční komunikační prostor nejširší veřejnosti se zvláštním důrazem na aktivity pro seniory, což vlastně představuje určitý model makrosociální práce. Navíc tím, že se do činnosti v rámci Community Days zapojila i významná místní firma, nese tato aktivita podstatné rysy kvalitního komunitního projektu, jehož znakem je právě využívání místních zdrojů a užitek cílený přednostně pro obyvatele dané lokality (v angličtině se pro to používá pojem Assets Based Community Development). Samotné výsledky projektu jako Komunitní závěsná zahrada a Freeshop tak nabízejí příležitost myslet a jednat kreativně a zároveň propojují různé skupiny lidí při společném vytváření „příběhu“ dané lokality. Zároveň tato forma komunitní práce představuje současné moderní trendy v participaci občanů na věcech veřejných, což má potenciál oslovit i obyvatele, kteří se dosud příliš nezajímají o dění ve svém okolí, a může tak dojít k dalšímu zajímavému, nejen mezigeneračnímu prolnutí. Z toho všeho vyplývá, že vše naprosto dokonale zapadá do koncepce Komunitního centra Prádelna a dále zdůrazňuje význam jeho existence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…