V Lánech začal novoroční oběd prezidenta a premiéra

02.01.2022 15:35

Na lánském zámku začalo novoroční setkání prezidenta Miloše Zemana s novým předsedou vlády Petrem Fialou (ODS). Na tradičním obědě je doprovázejí i jejich manželky Ivana a Jana. Prezidentský pár přivítal Fialu s chotí v Lánech ve 13.00. Kuchaři pro ně připravili svíčkovou.

V Lánech začal novoroční oběd prezidenta a premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Úvodní setkání se konalo za přítomnosti médií. Dámy od pánů dostaly květiny a následovalo společné fotografování. Na výzvu, aby se přítomní usmívali, prezident namítl, že s respirátory se nelze usmívat. Fiala s manželkou se poté, jak bývá zvykem, podepsali do pamětní knihy lánského zámku. Než se všichni odebrali k obědu, Zeman ještě ocenil, že Fialovi mají chalupu na Vysočině. Právě na Vysočině Zeman trávil své dovolené. V Novém Veselí spoluvlastní nemovitost, o které hovoří jako o chatě.

Tradici novoročních obědů prezidenta s premiérem v Lánech zahájil Zemanův předchůdce Václav Klaus. Od počátku oba politiky doprovázely jejich ženy. Výjimkou byly roky 2008, 2009 a 2013, kdy tehdejší premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas (oba ODS) již nežili s manželkami, a proto se politici setkali pouze spolu.

I loni ale Zeman obědval s premiérem Andrejem Babišem (ANO) pouze ve dvou, důvodem byla opatření proti šíření koronaviru. Pozvánku do Lán na začátek loňského roku ale původně kromě premiéra a Moniky Babišové obdržely i jejich děti. Zúčastnit se měla také první dáma Ivana s dcerou Kateřinou. Letos potomci na setkání premiérského a prezidentského páru pozváni nebyli.

Na rozdíl od pravidelných schůzek, kde prezident s premiérem jednají především o aktuálních politických tématech, bývají novoroční obědy převážně společenskou záležitostí. Politici se při nich ale nevyhýbají ani politickým tématům.

Zhodnotit mohou třeba novoroční projev Fialy, který chválili zástupci koalice, a naopak kritizovali předáci opozičních ANO a SPD. Nový premiér v něm řekl, že rok 2022 bude jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky. Budeme se muset vypořádat s potížemi způsobenými inflací, růstem cen energií i s epidemií covidu-19.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka lánští kuchaři připravili na dnešní oběd tradiční pokrm, podávat se bude svíčková. Loni byla na menu pražská šunka od kosti a lánský bažant s nudlemi. Předloni Zeman s Babišem jedli paštiku z kachních jater na portském víně a candáta pečeného na másle se zámeckými bramborami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…